Európski lídri prisľúbili udržanie integrity eurozóny

Los Cabos 20. júna (TASR) – Európski lídri skupiny 20 najsilnejších ekonomík sveta (G20) na záver dvojdňového summitu v Mexiku prisľúbili, že urobia všetko na udržanie integrity eurozóny. "Vzhľadom na opätovný rast napätia na trhoch členské štáty eurozóny sú pripravené prijať všetky potrebné opatrenia na udržanie integrity a stability menového bloku a zlepšenie fungovania finančných trhov," uvádza sa v záverečnej deklarácii summitu, ktorý sa konal v Los Cabos 18. a 19. júna. Zároveň sľúbili, že sa budú snažiť zabrániť opakovaniu situácie, keď problémy bánk majú výrazne negatívny vplyv na celý štát.
Lídri G20 privítali plán Španielska rekapitalizovať svoje banky a rozhodnutie eurozóny poskytnúť Madridu za týmto účelom podporu. Zároveň dali najavo ochotu spolupracovať s budúcou gréckou vládou na realizácii reforiem. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však počas diskusií zdôraznila, že Atény musia dodržať svoje záväzky voči medzinárodným veriteľom. "Je jednoznačné, že reformy, na ktorých sme sa s Gréckom v minulosti dohodli, sú správnym krokom, čo znamená, že sa aj musia realizovať," povedala Merkelová.
Americký prezident Barack Obama na záver summitu uviedol, že európski predstavitelia uznali nevyhnutnosť "odvážnych a rozhodných" krokov na riešenie krízy. "Ako som počul od európskych predstaviteľov, sú si vedomí toho, čo je v stávke a že je nevyhnutné prijať odvážne a rozhodné kroky. Som presvedčený, že touto skúškou prejdú," povedal Obama. Ako dodal, aj keď krízu sa nepodarí vyriešiť "šibnutím čarovného prútika," každý ďalší krok stále viac poukazuje na fakt, že Európa smeruje skôr k hlbšej integrácii než k rozpadu".
Informovali o tom agentúry DPA, RIA Novosti a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy