Zákon o trvalom eurovale sa prerokuje v skrátenom konaní

Ministerstvo financií tvrdí, že ak by sme legislatívu nevyhnutnú k sfunkčneniu Európskeho mechanizmu pre stabilitu neschválili včas, mohlo by to znamenať značné hospodárske škody nielen pre Slovensko, ale aj ostatné členské štáty eurozóny

Zákon o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM), teda o tzv. trvalom eurovale, sa prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodla o tom v stredu vláda. Dôvodom je, že na Eurogroup, teda rokovaní ministrov financií eurozóny, sa dohodla inaugurácia mechanizmu 9. júla tohto roku. Ratifikovaním mechanizmu vzniknú jeho členom okamžité záväzky, ktoré budú musieť splniť. Pravidlá účasti Slovenska v trvalom eurovale pritom rieši práve predmetný zákon.

Najdôležitejší záväzok Slovenska sa podľa rezortu financií týka majetkovej účasti v mechanizme. Prvú splátku upísaného základného imania musí krajina uhradiť do pätnástich dní, odkedy nadobudne rámcová zmluva a návrh zákona v Slovenskej republike účinnosť. „V prípade, že by sa v Slovenskej republike neprijala potrebná legislatíva v čo najkratšom časovom období, mohlo by to mať značné následky na medzinárodné záväzky, ktoré prijala Slovenská republika v rámci svojho členstva v eurozóne. Zároveň by oneskorené prijatie legislatívy mohlo znamenať značné hospodárske škody, a to nielen pre Slovenskú republiku ale aj pre ostatné členské štáty eurozóny,“ odôvodňuje návrh na skrátené legislatívne konanie rezort financií.

Zmyslom návrhu zákona o ESM je zabezpečiť realizáciu všetkých záväzkov Slovenska, ktoré prijalo podpisom rámcovej zmluvy vo vnútroštátnom právnom poriadku tak, aby všetky opatrenia a postupy v rámci mechanizmu boli v plnej miere v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky. Rámcová zmluva je prezidentskou zmluvou, na vykonanie ktorej je potrebný zákon. Týmto zákonom má byť práve predkladaný návrh zákona.

Návrh zákona upravuje postavenie Slovenskej republiky v rámci mechanizmu a spôsob nadobudnutia majetkovej účasti. Slovenská republika bude v mechanizme figurovať ako akcionár s povinnosťou splatiť svoje upísané imanie, pričom svoje zastúpenie bude mať v Rade guvernérov a v Správnej rade mechanizmu. Výkon akcionárskych práv ako aj iných povinností vyplývajúcich z mechanizmu zabezpečí ministerstvo.

Prvých takmer 132 mil. eur bude musieť Slovensko do základného imania nového eurovalu splatiť už 15 dní po nadobudnutí účinnosti zmluvy o trvalom eurovale a zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu. Ďalších bezmála 132 mil. eur by sme potom do eurovalu mali splatiť ešte v tomto roku a následne by Slovenská republika mala uhradiť aj ďalšie tri splátky v rokoch 2013 a 2014 v celkovej výške takmer 396 mil. eur.

Na úhradu prvej splátky v sume 131,8 mil. eur sa majú pritom použiť štátne finančné aktíva bez ich posilnenia prostredníctvom zvýšenia zdrojov financovania štátneho dlhu. Toto upísanie kapitálu splatného na vyzvanie z pohľadu metodiky ESA 95 nebude mať vplyv na schodok alebo dlh verejných financií. Podľa metodiky ESA 95 bude uvedená suma zaznamenaná ako finančná operácia bez vplyvu na schodok rozpočtu verejnej správy a verejný dlh.

Súvisiace články

Aktuálne správy