Slovenský bankový sektor je podľa NBS v dobrej kondícii

Napriek tomu, že podmienky pre finančnú stabilitu na Slovensku sa od vlaňajška postupne sťažovali, slovenský bankový sektor je podľa centrálnej banky v dobrej kondícii.

Slovenský bankový sektor je v dobrej kondícii, je dobre kapitálovo vybavený a aj pomer vkladov k úverom na Slovensku je pozitívny. Konštatuje to riaditeľ odboru výskumu Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Šuster, podľa ktorého je výhodou slovenského bankového sektora aj to, že sa nespolieha na získavanie zdrojov zo zahraničia. „V rámci eurozóny máme u nás jedny z tých najlepších podmienok,“ uviedol Šuster na stredajšej tlačovej konferencii pri predstavení správy o finančnej stabilite, ktorá hodnotí vývoj k tohtoročnému máju. Podmienky pre finančnú stabilitu na Slovensku sa však podľa centrálnej banky sťažovali, a to od druhého štvrťroka vlaňajška až doteraz.

Hlavným dôvodom zhoršovania podmienok pre finančnú stabilitu boli dôvody vyplývajúce z externého prostredia. „Hlavnými faktormi bolo zintenzívnenie dlhovej krízy v eurozóne v druhom polroku 2011,“ uvádza Šuster. Externé prostredie bude pritom podľa jeho slov jedným z hlavných rizík aj pre tento a budúci rok.

Finančný sektor v eurozóne zostáva podľa NBS stále v relatívne krehkom stave, avšak pozícia Slovenska je relatívne dobrá. „Ak budú banky v eurozóne znižovať svoju expozíciu voči iným krajinám, alebo znižovať aktíva, tak Slovensko nemusí byť tak silno zasiahnuté ako iné krajiny v strednej a východnej Európe, a to preto, že naše banky alebo náš finančný sektor sa nespoliehajú z veľkej časti na financovanie zo zahraničia,“ upozorňuje riaditeľ odboru výskumu centrálnej banky. Hlavným rizikom pre Slovensko tak zostáva prípadné ďalšie prehĺbenie dlhovej krízy.

Určité riziká však centrálna banka vidí aj v domácom prostredí. Ide napríklad o rastúce kreditné riziko domácnosti, pričom sa koncom vlaňajška a v prvom tohtoročnom štvrťroku tento vývoj začal prejavovať aj v platobnej disciplíne domácnosti. „Hoci úroveň zlyhaných úverov domácnostiam je naďalej na dosť priaznivých úrovniach,“ dodáva Šuster. Ako najvýznamnejšie riziko pre sektor vidí centrálna banka možné zvýšenie kreditných prirážok štátnych dlhopisov. „Expozícia voči tým rizikovým krajinám je relatívne nízka a počas minulého roku ešte poklesla, ale je koncentrovaná v niektorých bankách,“ uviedol v stredu Šuster s tým, že jedna alebo dve banky na Slovensku by mohli byť v prípade nepriaznivého vývoja „trošku významnejšie zasiahnuté“.

Súvisiace články

Aktuálne správy