Ryanair podal novú ponuku na prevzatie konkurenčnej firmy Aer Lingus

Dublin 20. júna (TASR) – Írska firma Ryanair, najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe, nečakane podala novú ponuku na prevzatie svojho írskeho rivala Aer Lingus a vyzvala zadlženú írsku vládu, aby tentoraz už svoj podiel v leteckej spoločnosti predala.
Ryanair oznámil, že za akciu Aer Lingus ponúkne 1,30 eura, čo predstavuje 38-% prémiu v porovnaní s hodnotou akcií na záver utorkového obchodovania (19.6.). Ponuka tak ohodnocuje Aer Lingus na 694 miliónov eur.
Ryanair ešte v roku 2006 podal nepriateľskú ponuku na získanie kontroly nad Aer Lingus, no v roku 2007 ju Európska komisia zablokovala s tým, že by to ohrozilo konkurenčné prostredie. Ryanairu by totiž tento krok umožnil získať pod kontrolu viac než 80 % írskeho trhu s osobnou leteckou dopravou. Ryanair momentálne kontroluje takmer 30-% podiel v Aer Lingus a je tak najväčším akcionárom, no s týmto podielom nedokáže ovplyvňovať kroky správnej rady. Vláda stále vlastní 25 % Aer Lingus.
Šéf Ryanairu Michael O’Leary k novej ponuke uviedol, že spojením firiem by vznikla silná írska letecká spoločnosť, ktorá by dokázala konkurovať najsilnejším hráčom na európskom leteckom trhu, akými sú Air France, British Airways a Lufthansa.
Vláda zatiaľ na novú ponuku nereagovala. Odbory a niektorí opoziční politici ju vyzvali, aby zvyšný podiel v Aer Lingus Ryanairu nepredávala. Ryanair však oznámil, že dôvody na odmietanie predaja zvyšného podielu už pominuli, keďže krajina musela v roku 2010 požiadať o záchranný úver. V rámci rokovaní s medzinárodnými veriteľmi írska vláda uviedla, že podiel v Aer Lingus predá, keď na to budú vhodné podmienky a ponúknutá prijateľná cena.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy