Európske úrady naliehajú na Cyprus, aby požiadal o záchranný úver

Brusel 19. júna (TASR) – Európske úrady naliehajú na Cyprus, aby namiesto pôžičky pre svoj bankový sektor požiadal o celý záchranný úver vo výške 10 miliárd eur. Uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva nemenované zdroje z Európskej únie (EÚ), ktoré nechceli byť menované, pretože rokovania sú zatiaľ "privátne".
Ostrovný štát by sa tak stal piatou krajinou eurozóny, ktorá musela požiadať o pomoc z eurovalu.
Cyperské banky sa príliš angažovali v Grécku a museli odpísať veľké straty z jeho dlhopisov. Vláda v Nikózii pritom naliehavo potrebuje zohnať do konca júna 1,8 miliardy eur na rekapitalizáciu Cyprus Popular Bank, ktorá má najväčšiu expozíciu voči gréckemu dlhu. Kabinet zvažuje dve možnosti: buď požiada o úver z európskeho záchranného fondu, alebo sa pokúsi získať bilaterálnu pôžičku od iného štátu. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude znova Rusko, ktoré už vlani poskytlo Nikózii 2,5 miliardy eur.
Cyprus by ale chcel dostať finančnú pomoc z eurovalu iba pre svoje banky tak, ako sa to nedávno podarilo Španielsku. Ostrovný štát by sa tak vyhol prísnemu dohľadu veriteľov, ktorí za úver požadujú zavádzanie tvrdých úsporných opatrení.
Vláda v Nikózii zatiaľ EÚ o pomoc nepožiadala. Špekulácie o tom, ako sa nakoniec rozhodne, budú zrejme kolovať v médiách do 21. júna. V tento deň sa totiž stretnú ministri financií eurozóny, aby rokovali o pôžičke Španielsku a tiež o eventuálnom zmiernení úverových podmienok pre Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy