Stovky mladých Grékov vyrazili za prácou do Brna

Brno 19. júna (TASR) – Brno, kde sa v 50. rokoch minulého storočia usadila početná komunita gréckych emigrantov, si najnovšie obľúbila aj mladá generácia Grékov. Do metropoly južnej Moravy prichádzajú za prácou vo veľkých nadnárodných firmách ako IBM či AT&T, konštatuje dnes na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.
"Mnohí sa tiež uplatnia v gréckych tavernách v Brne. Úplne nových Grékov, ktorí nemajú na mesto väzby, prišlo v poslednej dobe okolo sto," povedala novinám podpredsedníčka Gréckej obce Brno Alena Georgiu.
Grécko zápasí s dlhovou krízou, jeho ekonomika sa už piaty rok zmieta v recesii a nezamestnanosť dosiahla v 1. štvrťroku rekordných 22,6 %. Mnohí Gréci preto odchádzajú za prácou do zahraničia, najčastejšie do západnej Európy.
Dvadsaťosemročný Sotiris Micherinas nemá v Česku príbuzných a nepatrí k potomkom gréckych emigrantov z 50. rokov. Napriek tomu sa vlani odsťahoval za prácou do Brna.
Noví brnianski Gréci si život v moravskej metropole pochvaľujú. "Brno je pekné mesto, je tu veľa študentov a príležitostí. Chcel by som tu zostať takých päť rokov. Jediný nedostatok je v jazykovej bariére, anglicky tu hovoria len mladí, v obchodoch alebo v doprave mám vždy problém sa dohovoriť," poznamenáva Micherinas, ktorý v Brne žije desať mesiacov.
"Dostať sa do Českej republiky bol môj sen. Priatelia mi ju odporúčali. V mojej krajine pre mňa práca nie je, tu sa ako odborník na informačné technológie môžem uplatniť," dodáva Micherinas, ktorého do Brna zlákala spoločnosť AT&T.
Firmy, ktoré robia nábor medzi absolventmi gréckych univerzít, prezentujú Brno ako mesto s tradične veľkou grécku komunitou. "Veľké firmy z oblasti informačných technológií využívajú to, že je v Brne veľa Grékov. Tí zase môžu ponúknuť potrebné jazykové vybavenie, ktoré Čechom často chýba," vysvetľuje Alena Georgiu. Grécka komunita má asi 160 členov, podľa jej odhadov však v Brne žije až 800 Grékov.
Prvá veľká vlna gréckych imigrantov prišla do Brna v roku 1948. V moravskej metropole tak už žije tretia a štvrtá generácia Grékov, často v zmiešaných manželstvách. Hlavne pre deti je však materinským jazykom čeština.

Súvisiace články

Aktuálne správy