Agrorezort chce podporiť výrobcov mlieka dotáciami na export

Okrem dotácií na podporu exportu mlieka do tretích krajín, ktoré zatiaľ slovenskí producenti nevyužívajú, chce ministerstvo pôdohospodárstva zlepšiť aj systém štátnej pomoci.

Ministerstvo pôdohospodárstva chce riešiť problém slovenských prvovýrobcov mlieka dotáciami na podporu exportu do krajín mimo EÚ. Farmári sú totiž pod neustálym tlakom na znižovanie výkupných cien mlieka. „Sú mliekarne, ktoré nakupujú mlieko o 10 centov lacnejšie, ako sa vyrába, takýto stav nie je dlhodobo udržateľný,“ uviedol na stretnutí s ministrom Ľubomírom Jahnátkom predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Alexander Pastorek. „Tomuto sektoru keď nedáme peniaze, tak sektor neprežije,“ varoval Pastorek.

Agrorezort chce okrem dotácií na podporu exportu mlieka do tretích krajín, ktoré zatiaľ slovenskí producenti nevyužívajú, zlepšiť aj systém štátnej pomoci. Slovensku totiž podľa ministerstva chýbajú systémové opatrenia a mechanizmy tvorby ceny. Sektor živočíšnej výroby pritom po kríze v roku 2009 utrpel podľa rezortu najviac. Minister pôdohospodárstva preto navrhol aj vytvorenie expertnej skupiny, ktorá by problém cenotvorby v agrosektore sledovala a pomohla vyriešiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy