SZČO si musia od júla prepočítať sociálne odvody

Povinne poistené samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) musia najneskôr do 8. augusta tohto roka zaplatiť do Sociálnej poisťovne sociálne odvody z novourčeného vymeriavacieho základu (VZ). Novú výšku poistného na sociálne poistenie, ktorú prvýkrát zaplatia za júl tohto roka, si určia podľa základu dane za rok 2011. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.

SZČO je od 1. júla tohto roka povinne sociálne poistená vtedy, keď jej hrubý príjem za minulý rok presiahol 4 078,68 eura. Ak hrubý príjem SZČO, ktorá v súčasnosti neplatí povinné sociálne odvody, bez odpočítania výdavkov vlani prekročil túto sumu, je táto osoba povinná prihlásiť sa najneskôr do 9. júla tohto roka v pobočke SP ako platiteľ poistného na dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie a poistného do rezervného fondu SP. Pre SZČO, ktoré v súčasnosti platia poistné do SP povinne a ich hrubý príjem v minulom roku nepresiahol 4 078,68 eura, od 1. júla tohto roka povinnosť platiť poistné zaniká. V tomto prípade sa SZČO musí odhlásiť z povinného platenia poistného. Ak je SZČO v súčasnosti povinná platiť poistné do poisťovne a jej vlaňajší hrubý príjem prekročil 4 078,68 eura, pokračuje v platení poistného aj naďalej.

Minimálnym VZ na výpočet poistného na sociálne poistenie je 339,89 eura. Pre povinne poistenú SZČO je sadzba poistného na starobné poistenie 18 % z VZ, sadzba poistného na invalidné poistenie je 6 % z VZ a sadzba poistného do rezervného fondu solidarity je 4,75 % z VZ. Sadzba poistného na nemocenské poistenie pre SZČO je 4,4 % z VZ. Povinne poistená SZČO tak v súčasnosti platí poistné na sociálne poistenie minimálne v sume 112,66 eura. Maximálny VZ na platenie poistného na dôchodkové poistenie a na platenie poistného do rezervného fondu solidarity je v súčasnosti 3 076 eur. Maximálny VZ na platenie poistného na nemocenské poistenie je 1 153,5 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy