Cena ropy klesá k hranici 83 USD/barel

Singapur 19. júna (TASR) – Cena americkej ropy dnes v Ázii klesla smerom k hranici 83 USD za barel (159 litrov), pričom trhy momentálne čakajú na výsledky rokovaní medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami o spornom jadrovom programe.
Zástupcovia Iránu na jednej a USA, Británie, Francúzska, Ruska, Číny a Nemecka na druhej strane, sa v pondelok (18.6.) zišli na dvojdňovom rokovaní v Moskve, už treťom v poradí za ostatné mesiace. Zástupcovia šiestich krajín veria, že dokážu Teherán presvedčiť, aby produkciu vysoko obohateného uránu obmedzil. Najmä Spojené štáty sú presvedčené, že Irán smeruje k výrobe jadrových zbraní, čo ale Teherán odmieta a tvrdí, že mu ide výhradne o mierové využitie jadra.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli klesla napoludnie v Singapure o 16 centov na 83,11 USD (65,87 eura) za barel. V pondelok uzatvorila WTI na úrovni 83,27 USD/barel, čo oproti záverečnej hodnote z piatka znamenalo pokles o 76 centov. K poklesu prispelo najmä pokračujúce napätie okolo dlhovej krízy v eurozóne.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste zaznamenala mierny rast o 5 centov na 96,10 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy