EÚ údajne uvažuje o predĺžení lehoty pre zavedenie reforiem v Grécku

Brusel 18. júna (TASR) – Európska únia je pripravená poskytnúť Grécku ďalšie dva roky na to, aby uviedla do praxe požadované reformy, ktorými je podmienené poskytovanie finančnej pomoci, uviedli dnes nemenované zdroje z diplomatického prostredia EÚ.
Rozhodnutie v tomto smere by mohlo padnúť už vo štvrtok (21.6.) počas zasadnutia ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Luxemburgu. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker tieto úvahy zatiaľ nepotvrdil.
Podľa diplomatov, ktorí si želali zostať v anonymite, momentálne sa o tejto možnosti rokuje v rámci tzv. trojky, čiže medzi predstaviteľmi Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.
Rovnaký anonymný zdroj potvrdil, že je viac ako isté, že Atény dostanú k dobru aspoň jeden rok na zavedenie nevyhnutných štrukturálnych reforiem a úsporných opatrení, pričom sa ešte stále uvažuje až o dvojročnom predĺženom období.
Takéto gesto zo strany európskych partnerov by malo byť okamžitým a dôrazným signálom pre Grékov, ktorí v nedeľňajších parlamentných voľbách podporili proeurópske a proreformné sily, keď celkovým víťazom volieb sa stala strana Nová demokracia.
Hovorca Európskej komisie dnes na tlačovej besede s novinármi akreditovanými v Bruseli potvrdil, že pravidelné misie trojky do Grécka budú obnovené, len čo sa v Aténach podarí zostaviť funkčnú vládu s dostatočnou podporou v parlamente. Dátum prvej povolebnej misie predstaviteľov trojky nie je ešte známy. Od hodnotiaceho stanoviska trojky bude závisieť pokračovanie programu udeľovania finančných tranží pre Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy