Podnikatelia vyzvali lídrov G20, aby podporili hospodársky rast

Los Cabos 18. júna (TASR) – Šéfovia veľkých koncernov vyzvali lídrov 20 najväčších svetových ekonomík, ktorí sa dnes zišli na dvojdňovom summite v Mexiku, aby podnikli rozhodné kroky v boji s európskou krízou a na zlepšenie vyhliadok globálnej ekonomiky.
Riaditelia a manažéri z 350 koncernov, vrátane švajčiarskeho gigantu Nestlé či amerického obchodného reťazca Walmart Stores žiadajú politikov, aby urýchlene začali konať, inak riskujú, že svet zasiahne oveľa hlbšia kríza ako v rokoch 2008-2009.
Jean-Guy Carrier, šéf Medzinárodnej obchodnej komory (ICC) v tejto súvislosti upozornil, že neistá situácia v ekonomike má výrazne negatívny vplyv na firmy. Klesajúci dopyt už prinútil mnohé z nich, aby odložili svoje investičné plány a plány na expanziu.
Spomalenie hospodárskeho rastu v Číne a v Brazílii, úsporné opatrenia v Európe a očakávané sprísnenie fiškálnej politiky USA spolu so stagnáciou rokovaní o medzinárodnom obchode, to všetko signalizuje, že vyhliadky globálnej ekonomiky sú ešte pochmúrnejšie ako v roku 2008, keď odštartovala predchádzajúca kríza, tvrdí Carrier. Podľa neho je teraz dôležité, aby lídri G20 zvýšili úverovú kapacitu Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý pomáha krajinám, keď sa ocitnú v kríze.
Hostiteľ summitu, mexický prezident Felipe Calderón a americký prezident Barack Obama však naznačili, že summit podľa nich neprinesie konkrétne výsledky. Aj keď Calderón cez víkend vyjadril presvedčenie, že lídri G20 nakoniec prisľúbia MMF viac ako 430 miliárd USD (340,78 miliardy eur). Spojené štáty ale odmietajú prispieť na zvýšenie prostriedkov v MMF s odôvodnením, že by tak vlastne poskytli záchranný úver eurozóne.
Jedno je však isté – lídri G20 budú na summite tlačiť na Európu, aby načrtla dlhodobú stratégiu záchrany eura po tom, keď ani víťazstvo proeurópskych strán v gréckych voľbách nedokázalo upokojiť finančné trhy.
Informovali o tom agentúry DPA, AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy