Tlak na Španielsko rastie, zrejme bude musieť požiadať o pomoc

Madrid 18. júna (TASR) – Výsledok gréckych volieb upokojil finančné trhy len nakrátko. Euro oslabilo na mesačné minimum, akciové trhy zmazali počiatočné zisky a úročenie španielskeho dlhu vyskočilo na najvyššiu úroveň od zavedenia eura. Výnosy španielskych dlhopisov sú už také vysoké, že krajina si už o chvíľu nebude môcť dovoliť požičiavať na trhu.
Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov dnes prekročil úroveň 7,2 %. Na konci minulého týždňa kleslo na 7,2 %. Úročenie 10-ročných dlhopisov nad 7-% hranicou sa považuje dlhodobo za neudržateľné. Po prekročení tejto hranice museli o pomoc požiadať aj Grécko, Írsko a Portugalsko.
Španielsko bude totiž podľa odborníkov takmer určite odstrihnuté od kapitálového trhu, pretože to pre krajinu bude už neúnosne drahé robiť si ďalšie dlhy. Žiadna iná veľká priemyselná krajina nie je v súčasnosti pod podobne veľkým tlakom ako Španielsko. Situácia sa výrazne zhoršila po 9. júni, keď Madrid požiadal o pomoc vo výške 100 miliárd eur na sanáciu bánk.
"Trh je skeptický, pretože dohoda o pomoci bankám nič nemení na kritickej situácii v španielskej ekonomike. Je veľmi pravdepodobné, že Španielsko bude v najbližších 6 až 9 mesiacoch potrebovať pomoc, uviedol dlhopisový analytik Fidelity Investments Nick Eisinger. Eisinger odhaduje, že náklady na záchranný program pre Španielsko – mimo spomenutých 100 miliárd eur pre banky – sa vyšplhajú na 300 miliárd eur. Program by mal byť 3-ročný.
Čísla španielskej centrálnej banky okrem toho ukázali, že podiel zlých úverov v portfóliu španielskych bánk v apríli dosiahol 8,72 %, čo je najviac za uplynulých 18 rokov. Celková hodnota rizikových cenných papierov predstavuje 153 miliárd eur.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy