Grécko nakoniec vystúpi z eurozóny

Atény/Düsseldorf 18. júna (TASR) – Grécko nezostane v eurozóne, tvrdí hlavný ekonóm Commerzbank Jörg Krämer. "Grécko pravdepodobne nebude o 5 rokov členom menovej únie," uviedol Krämer v rozhovore pre internetový portál nemeckého denníka Handelsblatt.
Vo víkendových gréckych voľbách vyhrali proeurópske strany, ktorých koalícia bude mať v parlamente väčšinu, čo znamená, že Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) vyplatia ďalšiu tranžu zo záchranného úveru. Podľa Krämera však Gréci dlhodobo nebudú ochotní podporovať reformy a úsporné opatrenia.
"Grécko nedokáže plniť ani zmiernené podmienky. Ak nechcú veritelia úplne stratiť svoju dôveryhodnosť, jedného dňa budú musieť zastaviť finančnú pomoc. Grécko potom rýchlo skrachuje," uviedol Krämer. Nepredpokladá však, že odchod Grécka ohrozí eurozónu. "Euro prežije, pretože od jeho ďalšej existencie závisia politické a ekonomické elity."
Zvyšná menová únia sa transformuje na transferovú úniu, ktorá bude jednotne ručiť za svoje záväzky. "Ekonomicky slabšie krajiny, ktoré väčšinou odmietajú reformy, budú žiť na úkor ekonomicky silnejších krajín. To oslabí menovú úniu ako celok, pretože nevyhnutný nárast daňovej záťaže oslabí motiváciu pracovať a investovať. Inflácia sa výrazne zrýchli, pretože Európska centrálna banka sa až príliš priblížila k ministrom financií a do obehu púšťa príliš veľa peňazí," dodal Krämer.

Súvisiace články

Aktuálne správy