Grécke voľby upokojili trhy iba nakrátko

Nádej na sformovanie proeurópskej koalície v Grécku prijali finančné trhy pozitívne, neskôr však začalo euro svoje zisky korigovať. Podľa analytikov bude dôležitý ďalší vývoj v Grécku.

Výsledky gréckych parlamentných volieb výraznejší obrat na finančných trhoch nepriniesli. Aj keď spočiatku bolo víťazstvo proeurópskych strán vnímané pozitívne a euro si polepšilo, neskôr začalo tieto zisky korigovať. „Dôvodom, prečo úľava po zverejnení výsledkov gréckych volieb trvala tak krátko, je podľa nášho názoru akési vytriezvenie obchodníkov. Skutočnosť, že ľudia dali prednosť proeurópskej strane Nová demokracia pred ľavicovou Syrizou, totiž ešte neznamená, že Grécko je v suchu,“ komentuje vývoj analytička Poštovej banky Dana Špacírová.

Ako dodal analytik ČSOB Marek Gábriš, výsledok gréckych volieb dáva šancu na koalíciu proeurópskych síl a v prípade takejto koalície to môže upokojiť trhy a oddialiť bezprostredné riziko vystúpenia z eurozóny. Krajina však stále môže čeliť riziku nedôvery a úteku depozít, dlhšej recesii a vyčerpanosti obyvateľstva z dlhotrvajúcich úsporných balíčkov.

Bezprostredná reakcia trhov na výsledky gréckych volieb bola posilnenie eura voči americkému doláru k úrovni 1,2750 EUR/USD, neskôr však európska mena zisky korigovala smerom k 1,2600 EUR/USD. Na dlhopisovom trhu začali klesať výnosy z nemeckých bezpečných dlhopisov, čo podľa Špacírovej tiež signalizuje rizikovú averziu na trhu. Naopak, výnosy zo španielskych dlhopisov zamierili nahor a v prípade 10-ročných bondov výnos dokonca prekročil hranicu 7 %.

Ďalší vývoj bude podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa závisieť od toho, kedy a s akým programom sa podarí sformovať novú vládnu koalíciu v Grécku. „Výsledky júnových parlamentných volieb potvrdili jednoznačný signál, ktorý doteraz prichádzal zo všetkých prieskumov verejnej mienky, že 70 až 90 % Grékov si želá, aby ich politici urobili všetko, čo je nevyhnutné, aby sa krajina udržala v eurozóne,“ dodal Vaňo.

Kým v májových voľbách chýbali koalícii strán Nová demokracia a Pasok na získanie parlamentnej väčšiny dva hlasy, po júnových voľbách disponujú tieto strany obhajujúce pokračovanie doterajšieho kurzu ozdravovania verejných financií a ekonomiky spolu 162 z 300 kresiel v parlamente. Volebný výsledok viacerých malých radikálnych strán sa naopak oproti májovým voľbám oslabil.

Súvisiace články

Aktuálne správy