Nemecko neplánuje poskytnúť Grékom viac času na plnenie podmienok

Berlín 18. júna (TASR) – Nemecko nemá pocit, že je vhodný čas na zmierňovanie úverových podmienok Grékom alebo predlžovanie lehoty na ich plnenie. Povedal to dnes hovorca nemeckej vlády Georg Streiter. Vláda tak nepodporila názor ministra zahraničných vecí Quida Westerwelleho, ktorý naznačil, že po voľbách v Grécku, v ktorých sa presadili proeurópske strany, by sa mohlo pouvažovať o predĺžení lehoty na plnenie podmienok medzinárodných veriteľov.
Westerwelle v reakcii na výsledky volieb povedal, že Grécko napriek pozitívnemu výsledku čaká ešte veľmi veľa práce. „O podstate reforiem nie je možné diskutovať,“ uviedol minister pre nemecký rozhlas. „Nech vzíde z volieb akákoľvek vláda, podmienky dohodnuté s veriteľmi musí dodržať.“ Rovnako aj nemecké ministerstvo financií uviedlo, že Európska únia bude ochotná poskytnúť ďalšie tranže úveru len v prípade plnenia stanovených podmienok.
Na druhej strane ale Westerwelle povedal, že počas volebnej kampane „sa stratilo“ veľa času na spomínané reformy a o tom by sa už diskutovať malo. „Sme pripravení na diskusie o (novom) časovom rámci, keďže nie je možné stratené týždne ignorovať a nechceme, aby (grécki) ľudia kvôli tomu trpeli,“ dodal Westerwelle.
Nemecká vláda sa však s jeho slovami príliš nestotožnila. Podľa Streitera je dôležité, aby Gréci teraz takzvanú trojku medzinárodných veriteľov presvedčili, že dohody mienia plniť a aj realizovať prisľúbené reformy.
„Momentálne nie je vhodná doba na akékoľvek ústupky voči Grécku,“ dodal Streiter. Na priamu otázku, či existuje možnosť, že by sa Grékom poskytlo viac času na splnenie reformných cieľov, ako to naznačil Westerwelle, Streiter dodal, že „vláda trvá na tom, čo bolo dohodnuté pôvodne“.

Súvisiace články

Aktuálne správy