Iniciatíva za slobodnú a prosperujúcu Európu vyzýva na neschválenie eurovalu

Iniciatíva za slobodnú a prosperujúcu Európu (ISPE) vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby nevyslovili súhlas so zmluvou o Európskom mechanizme pre stabilitu (trvalý euroval - EMS).

Bratislava 18. júna (TASR) – Iniciatíva za slobodnú a prosperujúcu Európu (ISPE) vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby nevyslovili súhlas so zmluvou o Európskom mechanizme pre stabilitu (trvalý euroval – EMS). Poslanci majú ako jeden z bodov programu schôdze, ktorá sa začína 19. júna, i návrh na vyslovenie súhlasu so Zmluvou o založení Európskeho mechanizmu pre stabilitu, a to napriek neúčinnosti dočasného eurovalu (EFSF), aktuálnym finančným otrasom v eurozóne, rastúcim nárokom na financovanie z eurovalu a odloženiu hlasovania o tejto zmluve v Nemecku.
Zakladatelia ISPE preto vyzývajú poslancov, aby so zmluvou nevyslovili súhlas. „V situácii, keď finančne kolabuje Grécko, Španielsko, reálne sú ohrozené ďalšie krajiny eurozóny a Nemecko rozhodlo o odložení hlasovania o zmluve na prelom júna a júla, tlačí premiér Robert Fico slovenský parlament do rýchleho vyslovenia súhlasu so zmluvou o trvalom eurovale. Zodpovednejšie by bolo počkať na vývoj situácie a uskutočniť odbornú diskusiu o dosahoch pristúpenia Slovenska k tejto zmluve,“ tvrdí spoluzakladateľ ISPE a riaditeľ Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Peter Gonda.
Podľa aktuálne dostupných informácií a vývoja v eurozóne ISPE upozorňuje na to, že ak by poslanci so zmluvou súhlasili, tak by tým poškodili občanov Slovenska. „Znamenalo by to napríklad, že slovenskí daňovníci sa budú trvalo podieľať na ručení a v prípade potreby splácaní dlhov iných vlád a krytí strát ich veriteľských finančných inštitúcií. Slovensko sa tiež vzdá významnej časti národných kompetencií vo fiškálnej oblasti v prospech trvalého eurovalu,“ upozorňuje Gonda s tým, že tento presun inštitucionalizuje dlhovú a transferovú úniu a urýchli politickú centralizáciu a koncentráciu moci v eurozóne.
Schválenie eurovalu podľa ISPE tiež prinesie záťaž na peňaženky slovenských daňovníkov a negatívny vplyv na verejné financie. „Priamo pre Slovensko vyplýva povinnosť uhradiť v hotovosti 659,2 milióna eur a reálnym rizikom sú tiež záruky (akcie splatné na požiadanie), ktoré by na seba prebralo Slovensko vo výške 5,1 miliardy eur a prípadné záväzky typu bianko šeku. „Trvalý euroval nerieši, ale prehlbuje príčiny dnešných dlhových problémov eurozóny a ďalšie vyvoláva. Znásobuje napríklad morálny hazard a finančnú nezodpovednosť vlád a finančných inštitúcií aj tým, že finančnú zodpovednosť presúva od nich na daňovníkov,“ vyhlásil Gonda.
EMS podľa ISPE predstavuje pre občanov Slovenska vážne nebezpečenstvo z pohľadu ich slobôd, peňaženiek a prosperity. „Slovensko s ním nemusí súhlasiť, keďže zmluva bude platná aj bez ratifikácie na Slovensku,“ dodal Gonda.
ISPE je neformálne a nepolitické zoskupenie európskych think tankov a iných mimovládnych inštitúcií, osobností ekonomického a spoločenského života a občanov z Európy, ktoré vniklo 30. januára 2012 v Bratislave.

Súvisiace články

Aktuálne správy