Merkelovej kritika na adresu Paríža nenarušila vzájomné vzťahy

Paríž 16. júna (TASR) – Kritické vyhlásenia nemeckej kancelársky Angely Merkelovej na adresu francúzskej ekonomiky nenarušili vzťahy medzi oboma krajinami. Paríž bude naďalej spolupracovať s Berlínom pri hľadaní východiska z európskej krízy. Uviedol to zdroj z francúzskeho prezidentského paláca, ktorý nechcel byť menovaný.
Merkelová totiž v piatok (15.6.) ostro kritizovala výkon druhej najväčšej ekonomiky eurozóny. Šéfka nemeckej vlády a nový francúzsky prezident, socialista Francois Hollande, majú rozdielne názory na spôsob, ako postupovať v boji s prehlbujúcou sa krízou.
Kancelárka na stretnutí s podnikateľmi označila Nemecko za "kotvu stability a motor rastu Európy" a upozornila, že je načase začať diskusiu o zväčšujúcej sa priepasti medzi dvoma najväčšími ekonomikami bloku.
Nezvyčajná rétorika Merkelovej je zrejme reakciou na stretnutie Hollanda s lídrami nemeckých opozičných strán, na ktorom im predstavil svoje hospodárske reformy, vrátane návrhu na čiastočné zníženie veku pre odchod do dôchodku. Berlín sa obáva, že to povedie k prehĺbeniu ekonomických problémov Francúzska.
Merkelová upozornila, že čo sa týka konkurencieschopnosti Nemecko ešte pred desiatimi rokmi dobiehalo, alebo dokonca mierne zaostávalo za Francúzskom a dnes má pred ním výrazný náskok. A práve o tom je podľa nej potrebné diskutovať.
Spor medzi oboma najsilnejšími ekonomika menovej únie prišiel v najnevhodnejšom čase. Gréci budú totiž v nedeľu 17. júna v predčasných voľbách rozhodovať o osude nielen svojej krajiny, ale aj eurozóny. Ak totiž v Grécku zvíťazia radikálne strany a krajina vystúpi z menovej únie, ostatní členovia budú musieť napnúť všetky sily, aby zabránili ponižujúcemu rozpadu celého bloku.

Súvisiace články

Aktuálne správy