Španielsko pravdepodobne nesplní tohoročné rozpočtové ciele

Washington 16. júna (TASR) – Španielsko pravdepodobne nesplní tohoročné rozpočtové ciele a vláda v Madride by preto mala prijať ďalšie reformy, aby znížila zadlženie krajiny. Uvádza vo svojom najnovšom hodnotení Medzinárodný menový fond (MMF).
Španielsko pritom drasticky škrtá rozpočtové výdavky, aby stlačilo schodok verejných financií v tomto roku na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,9 % HDP. Mnohí analytici ale upozorňujú, že tento cieľ je nereálny. Minulý týždeň eurozóna ponúkla krajine úver vo výške 100 miliárd eur na pomoc bankám.
Podľa expertov MMF Španielsko potrebuje zvýšiť príjmy z výberu daní a zvážiť ďalšie škrty vo výdavkoch. No na druhej strane, by sa nemalo príliš ponáhľať so znižovaním schodku v rozpočte vzhľadom na recesiu ekonomiky a obrovskú nezamestnanosť, ktorá je najvyššia v celej Európskej únii. Bez práce je už totiž takmer každý štvrtý Španiel v produktívnom veku.
Vláda začiatkom roka oznámila, že v rámci úsporných opatrení zníži svoje výdavky o 27 miliárd eur. Balík úspor zahŕňa aj zmrazenie podpory v nezamestnanosti a platov vo verejnej správe, a naopak zvýšenie firemných daní. Ale úsporné opatrenia podkopávajú zotavovanie španielskej ekonomiky. Krajina sa opäť prepadla do recesie, v poradí už druhej od nedávnej globálnej finančnej a hospodárskej krízy. Okrem toho, španielske banky sa stále nespamätali z kolapsu realitného trhu, nemajú dostatočné kapitálové rezervy a potrebujú pomoc od štátu.
No ani záchranný úver v hodnote 100 miliárd eur pre španielske banky nepomohol obnoviť dôveru trhov v štvrtú najväčšiu ekonomiku eurozóny. Výnosy zo španielskych dlhopisov sa ďalej zvyšujú a pohybujú sa okolo úrovne, pri ktorej museli Grécko, Írsko a Portugalsko požiadať o záchranný úver.
Informoval o tom britský spravodajský portál BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy