Bývanie našich detí je najvýhodnejšie riešiť čo najskôr

Bratislava 14. júna (TASR) – Situácia s bývaním mladých ľudí na Slovensku je stále nelichotivá. Každý druhý mladý Slovák od 18 do 34 rokov si nedokáže zabezpečiť vlastné bývanie, a preto zostáva aj naďalej bývať s rodičmi. Potvrdil to prieskum európskeho štatistického úradu Eurostat.
Príčin je hneď niekoľko. Je to vysoká cena nehnuteľností v pomere k príjmom a zároveň až 30-% nezamestnanosť mladých ľudí po skončení strednej alebo vysokej školy. Avšak takisto je to aj malá pozornosť venovaná dlhodobej a cielenej príprave na zabezpečenie si prvého vlastného bývania, hovorí Miloš Blanárik z Prvej stavebnej sporiteľne.
„Ak odložíme úvahu o ich samostatnom bývaní až na obdobie po maturite alebo po skončení vysokej školy, môže sa stať, že na výhodné riešenia už bude prineskoro. Preto odporúčame zamyslieť sa nad týmto otázkami čo najskôr po narodení dieťaťa. Stačí, ak rodič alebo zákonný zástupca čo najskôr po narodení dieťaťa uzavrie časovo neobmedzenú zmluvu o stavebnom sporení a začne sporiť. Vklady sa každoročne zhodnocujú garantovanou úrokovou sadzbou a pripisuje sa k nim aj štátna prémia. Tá je aj v tomto roku vo výške 10 % z ročných vkladov, maximálne 66,39 eura,“ radí Blanárik. Výhodou je, že pri dovŕšení dospelosti má potom mladý človek už nasporenú zaujímavú sumu a jeho cesta k vlastnému bývaniu je preto oveľa jednoduchšia. Tento spôsob sporenia je spojený aj s ochranou pred neželanými udalosťami. To znamená, že v prípade úmrtia rodiča alebo zákonného zástupcu bude stavebná sporiteľňa pokračovať v sporení namiesto neho pravidelnými mesačnými vkladmi až do nasporenia polovice cieľovej sumy.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy