Sberbank potvrdila uzavretie dohody o kúpe DenizBank

Ruská Sberbank a akcionári tureckej DenizBank podpísali dohodu o nadobudnutí jej majoritného podielu

Ruská Sberbank s bankami Dexia NV/SA a Dexia Participation Belgium SA podpísala konečnú dohodu o nadobudnutí 99,85-percentného podielu v tureckej DenizBank. Sberbank zaň zaplatí v tureckých lírach 6,469 mld. TRY (podľa aktuálneho výmenného kurzu približne 2,821 mil. eur). Transakcia zahŕňa DenizBank a jej dcérske spoločnosti v Turecku, Rakúsku a Rusku. Akvizícia by mala byť ukončená ešte v tomto roku.

Sberbank podľa jej vyjadrení následne plánuje zadať povinnú tendrovú ponuku na základné imanie DenizBank v súlade s tureckými právnymi predpismi upravujúcimi obchodovanie na kapitálovom trhu. Po tejto transakcii Sberbank nadobudne prítomnosť v krajinách predstavujúcich viac ako 80 % celkových bankových aktív v regióne Spoločenstva nezávislých štátov a v strednej a východnej Európe.

DenizBank založili v roku 1997 a v súčasnosti je piatou najväčšou súkromnou bankou v Turecku podľa celkových konsolidovaných aktív. So svojimi 592 pobočkami banka pokrýva celé územie Turecka a vďaka 15 pobočkám svojich dcérskych bánk má zastúpenie aj v zahraničí. DenizBank pôsobí segmente malých a stredných podnikov a v agrosektore.

Ruská banka Sberbank vo februári dokončila kúpu Volksbank International (VBI). Stala sa tak materskou firmou slovenskej Volksbank Slovensko, ktorá do konca októbra 2007 pôsobila na slovenskom trhu ako Ľudová banka, a do Obchodného registra SR bola zapísaná koncom augusta 1991.

Súvisiace články

Aktuálne správy