Fiškálny dohľad nad štátmi EÚ nesmie prekážať rastu

Štrasburg/Brusel 13. júna (TASR) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v dnes schválenom uznesení o dohľade nad členskými štátmi EÚ na pokraji bankrotu umožnili Európskej komisii (EK) väčší dohľad nad jednotlivými krajinami, ale výkon posilnených právomocí komisie bude podliehať prísnej kontrole zo strany členských štátov a europarlamentu s cieľom zabezpečiť dohľad, zodpovednosť a legitimitu.
Europoslanci rozhodli, že za týmto účelom budú nové právomoci EK obnovované každé tri roky, pričom však EP a Rada budú mať zároveň právo kedykoľvek ich zrušiť. Legislatívny návrh v oblasti dohľadu nad členskými štátmi na pokraji bankrotu však právomoci EK posilňuje nad rámec jej pôvodného návrhu. Rozhodnutie komisie napríklad v súvislosti s ozdravnými opatreniami alebo plánmi na zníženie dlhu vstúpi do platnosti automaticky, ak ho Rada v priebehu desiatich dní od jeho prijatia nezruší kvalifikovanou väčšinou.
Oba texty, ktoré boli dnes schválené europarlamentom v rámci legislatívneho dvojbalíčka – koordinácia vydávania dlhopisov, vrátane čiastočného zdieľania dlhu eurozóny a právna ochrana krajín na pokraji bankrotu – zdôrazňujú, že fiškálny dohľad nesmie byť prekážkou rastu.
Podľa europoslancov by Európska komisia mala posudzovať rozpočty členských štátov komplexnejšie, s cieľom zabezpečiť, aby sa rozpočtové škrty nerealizovali na úkor investícií stimulujúcich hospodársky rast. Zároveň ani požiadavka na významné rozpočtové škrty nesmie ohroziť investície do vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.
Komisia musí tiež preskúmať možné negatívne účinky niektorých ozdravných opatrení, vrátane daňových, na okolité členské štáty s cieľom zamedziť domino efektu, ktorý by na základe zlých rozhodnutí členského štátu spôsobil problémy susedným krajinám.
Na druhej strane členské štáty budú musieť podrobne informovať, ktoré z ich investícií majú rastový potenciál a schopnosť vytvárať pracovné miesta. Časové plány znižovania deficitu verejných financií budú v prípade výnimočných okolností alebo prudkého hospodárskeho poklesu uplatňované flexibilnejšie.
Oba spomínané texty tiež zakotvujú práva sociálnych partnerov a predstaviteľov občianskej spoločnosti vyjadriť svoje názory na odporúčania EK a byť súčasťou ich formulovania.
Nové pravidlá umožnia EK poskytnúť krajine na pokraji bankrotu právnu ochranu, ktorej cieľom je vytvoriť prehľadné, stabilné a predvídateľné prostredie na vyriešenie jej problémov. Od momentu poskytnutia právnej ochrany nebude môcť byť vyhlásená platobná neschopnosť daného štátu, jeho veritelia sa budú musieť prihlásiť do dvoch mesiacov komisii a úrokové sadzby pôžičiek daného štátu budú zmrazené.

Súvisiace články

Aktuálne správy