Rím predal 1-ročné dlhopisy za 6,5 mld. eur, úrok ale prudko vzrástol

Miláno 13. júna (TASR) – Výnos z 12-mesačných talianskych dlhopisov vzrástol dnes na 6-mesačné maximum, keď sa trhy začali obávať možného rozšírenia dlhovej krízy aj do Talianska. To je pritom treťou najsilnejšou ekonomikou eurozóny. Ako sa totiž ukázalo, trhy nepresvedčilo ani víkendové rozhodnutie ministrov financií eurozóny poskytnúť Španielsku do 100 miliárd eur na rekapitalizáciu jeho bánk.
Taliansko dnes predalo jednoročné dlhopisy v hodnote 6,5 miliardy eur s úrokom až 3,972 %, zatiaľ čo v rovnakej aukcii minulý mesiac úrok predstavoval 2,34 %. Vo štvrtok (14. 6.) čaká Rím ešte náročnejšia skúška, keď plánuje ponúknuť dlhopisy s dlhšou lehotou splatnosti.
Taliansko napriek reformnému úsiliu vlády Maria Montiho začína doplácať na nervozitu trhov v dôsledku najnovšej situácie v Španielsku. To počas sobotňajších rokovaní ministrov financií eurozóny súhlasilo, že prijme pomoc od Bruselu na ozdravenie bankového sektora. Monti preto dnes vyzval parlament, aby urýchlil schvaľovanie reforiem a presvedčil tak medzinárodné trhy, že Taliansko svoje sľuby plní.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy