Europoslanec N.Farage počas rozpravy o rozpočte EÚ prirovnal euro k Titanicu

Titanic s názvom euro narazil tento rok na ľadovec a nemáme dostatok člnov na záchranu - týmito slovami dnes kritizoval britský europoslanec Nigel Farage opatrenia lídrov EÚ na záchranu členských štátov eurozóny pred štátnym bankrotom.

Štrasburg/Brusel 13. júna (TASR)- Titanic s názvom euro narazil tento rok na ľadovec a nemáme dostatok člnov na záchranu – týmito slovami dnes kritizoval britský europoslanec Nigel Farage opatrenia lídrov EÚ na záchranu členských štátov eurozóny pred štátnym bankrotom.
Kontroverzný poslanec z parlamentnej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) využil diskusiu počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu na ostrú kritiku lídrov EÚ. Rozprava poslancov bola zameraná na prípravu summitu EÚ 28. a 29. júna, kde hlavnou témou bude príprava rozpočtu únie na obdobie 2014-2020.
Farage vo svojom vystúpení poznamenal, že záchranné balíky na pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku sa ukázali ako neúčinné, čo je osud, ktorý podľa neho hrozí aj finančnému projektu určenému na záchranu španielskych bánk.
Na druhej strane švédsky socialistický europoslanec Göran Färm poznamenal, že na prekonanie súčasnej ekonomickej a finančnej krízy treba preukázať viac solidarity medzi členskými štátmi EÚ. Pre dobrú prípravu viacročného finančného rámca únie požiadal o úzku a detailnú spoluprácu medzi EP a Európskou radou, a to ešte predtým, ako sa štáty dohodnú na konečnom číselnom vyjadrení pre financovanie konkrétnych politík EÚ.
Taliansky europoslanec Mario Mauro z tábora Európskej ľudovej strany uviedol, že lídri EÚ by mali predovšetkým prijať také opatrenia, ktoré by zachránili Pakt rastu a stability EÚ, ktorý je kľúčový z hľadiska budúcnosti eura a Európy.
Jeho stranícky kolega, poľský poslanec Jacek Saryusz-Wolski zas upozornil na riziko prejavovania dvojakej solidarity zo strany EÚ – voči členom eurozóny a voči tým, ktorí v menovej únii nie sú. Na jednej strane je tu podľa neho príklad zachraňovaného Grécka a na druhej strane prípad Maďarska.
Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso poslancov EP upozornil, že júnový summit EÚ bude rozhodujúcim z hľadiska európskej integrácie, a dodal, že Grécko by nemalo opustiť eurozónu, čo však znamená, že budúca grécka vláda musí dodržiavať dané záväzky a sľuby v ekonomickej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy