LOZ a SK SaPA odmietajú spoločný zákon k platom

Žiadame ministerku zdravotníctva, aby akceptovala naše výhrady a zastavila práce na spoločnom zákone o minimálnych mzdových nárokoch pracovníkov zdravotníctva, ktorého cieľom je podľa nášho názoru iba znížiť mzdové nároky lekárov, vraví predseda LOZ Peter Visolajský.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: LOZ a SK SaPA odmietajú spoločný zákon k platom“, rozšírená o reakciu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej

BRATISLAVA 13. júna (SITA) – Lekárske odborové združenie (LOZ) a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) odmietajú snahu ministerstva zdravotníctva pripraviť jeden spoločný zákon, ktorý by upravoval mzdové nároky všetkých pracovníkov v zdravotníctve.

„Žiadame ministerku zdravotníctva, aby akceptovala naše výhrady a zastavila práce na spoločnom zákone o minimálnych mzdových nárokoch pracovníkov zdravotníctva, ktorého cieľom je podľa nášho názoru iba znížiť mzdové nároky lekárov,“ povedal v stredu novinárom predseda LOZ Peter Visolajský. Lekárski odborári očakávajú, že namiesto prípravy spoločného zákona o platoch pracovníkov zdravotníctva sa ministerstvo zdravotníctva sústredí na legislatívne ošetrenie tretieho navýšenia platov v Národnej rade SR, na ktoré majú lekári nárok na základe podpísaného Memoranda medzi vládou a LOZ.

Prezidentka komory sestier Mária Lévyová predpokladá, že najpravdepodobnejším cieľom nového zákona je oddialiť neodkladné riešenie vyžadujúce si navýšenie finančných zdrojov na krytie zákonov, ktoré sú už platné a upravujú mzdy lekárov a sestier. „Od ministerstva zdravotníctva skôr očakávame riešenia a podporu pri aplikácii zákona, ktorý upravuje minimálny mzdový nárok sestier a pôrodných asistentiek tak, aby sestry prestali byť rukojemníkmi svojich zamestnávateľov a vzhľadom na svoje vzdelanie a kvalifikáciu neboli už viac degradované na asistentky, administratívne pracovníčky, opatrovateľky a podobne,“ vysvetlila.

Obom organizáciám sa nepáči, že ministerka Zuzana Zvolenská ich o snahách o vytvorení jednotného zákona neinformovala. Lévyová vyslovila presvedčenie, aby LOZ a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek úzko a aktívne spolupracovali vo svojom boji za spravodlivosť a zákonnosť.

„Skutočne nerozumiem vyhrocovaniu situácie takouto formou. Jednoznačne môj postoj bol a je stále rovnaký. Áno, potrebujeme sa rozprávať o nastavení spoločného systému odmeňovania, či už je to jeden, dva, tri, štyri zákony, či je to inou cestou, o tom sme nediskutovali. Pretože tak, ako som všetkým sľúbila, budeme o tom hovoriť za spoločným rokovacím stolom, na ktorom budú prítomní aj zástupcovia LOZ a sestier,“ reagovala ministerka zdravotníctva. Zdôraznila, že akákoľvek spoločná úprava systému prostredníctvom či už jedného, alebo viacerých zákonov, musí byť výsledkom dohody a konsenzu.

„Prvé kroky vedieme k tomu, aby sme minimalizovali negatívny hospodársky dopad novej legislatívy na zamestnávateľov a tak si vytvorili priestor, aby sme v pokoji upravili systémové kroky, medzi inými aj ohodnocovanie všetkých zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov v zdravotníctve,“ dodala Zvolenská. Stretnúť sa ešte plánuje s novým vedením Slovenskej lekárskej komory a v blízkom čase chce zvolať prvé spoločné rokovanie všetkých komôr a relevantných partnerov, aby sa každý mohol vysloviť k predstavám o platových pomeroch ale aj k ďalším odborným problémom.

„Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje, že je potrebné urobiť jeden veľký, dobrý zákon pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorý by mal obsahovať aj ich platové podmienky. O príprave zákona chceme diskutovať so všetkými skupinami, aby mal každý možnosť vyjadriť sa,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková ešte 16. mája. Definovanie platov všetkých skupín zdravotníckych pracovníkov v zákone podľa úrovne vzdelania, pracovného zaradenia a dĺžky praxe vítajú aj Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov, Slovenská lekárska komora či Slovenská komora fyzioterapeutov.

Súvisiace články

Aktuálne správy