Poštová banka zvažuje arbitráž voči Grécku

Poštová banka si kvôli odpisu hodnoty gréckych dlhopisov musela zaknihovať účtovnú stratu 221 mil. eur, teraz ich chce získať späť

Poštová banka zvažuje arbitráž voči Grécku. Bankový dom, za ktorým stojí majiteľ skupiny Istrokapital Mario Hoffmann, si kvôli odpisu hodnoty gréckych dlhopisov musel zaknihovať účtovnú stratu 221 mil. eur. Tieto straty sa rozhodol pokryť vložením sumy 270 mil. eur. „Poštová banka s výmenou gréckych dlhopisov nesúhlasila. Medzi Slovenskom a Gréckom existuje zmluva o ochrane investícií, preto zvažujeme arbitrážne konanie proti Grécku,“ uviedol pre denník Hospodárske noviny Hoffmann.

Poštová banka patrila medzi necelých 10 % súkromných veriteľov, ktorí nechceli vymeniť grécke dlhopisy za nové s nižšou nominálnou hodnotou. A práve to jej teraz umožňuje dožadovať sa na súde nápravy. „K výmene gréckych dlhopisov v marci tohto roka sme boli donútení,“ uviedol pre Hospodárske noviny Hoffmann. Poštová banka nakúpila grécke dlhopisy v čase, keď bolo ich riziko nulové a dosahovali výnos 5 % ročne.

Ako ďalej informovali Hospodárske noviny, novým majoritným akcionárom Poštovej banky by sa mala stať finančná skupina J&T. Za predaj majoritného podielu v bankovom dome by majiteľ Istrokapitalu mal v prípade priaznivých výsledkov Poštovej banky získať sumu, ktorá sa môže priblížiť až k miliarde eur, pričom v prvej splátke dostal za banku 450 mil. eur. Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Hlavným akcionárom banky je v súčasnosti spoločnosť Istrokapital SE.

Súvisiace články

Aktuálne správy