Tempo rastu cien sa naďalej zmierňuje

V máji boli spotrebiteľské ceny medziročne vyššie o 3,4 %, čo oproti aprílu znamenalo spomalenie dynamiky o 0,2 percentuálneho bodu

Tempo rastu spotrebiteľských cien pokračuje v zmierňovaní. V máji totiž medziročná inflácia dosiahla 3,4 %, kým mesiac predtým predstavovala 3,6 %. V priemere za prvých päť mesiacov tak spotrebiteľské ceny na Slovensku stúpli medziročne o 3,7 %. Medzimesačný rast cien sa v máji zmiernil na 0,1 %. V apríli oproti marcu ešte ceny rástli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní najrýchlejšie rástli ceny v doprave o 7,1 %, za zdravie a vzdelávanie zhodne o 5,7 % a bývanie, vodu a energie o 4,4 %. Vyššie boli aj ceny za rozličné tovary a služby o 3,6 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,2 %, alkoholické nápoje a tabak o 3,1 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 2,3 %, odevy a obuv o 1,9 %, rekreáciu a kultúru o 1,5 % a nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,9 %. Ceny poštových a telekomunikačných služieb klesli o 0,2 %.

Na medzimesačnej báze sa v máji oproti aprílu najvýraznejšie zvýšili ceny za odevy a obuv o 1,2 %. Zdraželi však aj potraviny a nealkoholické nápoje o 0,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,3 % a zdravie a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Medzimesačne sa znížili ceny za dopravu o 0,5 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, poštové a telekomunikačné služby, rekreácia a kultúra, vzdelávanie a rozličné tovary a služby.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo financií počíta so spomalením rastu cien na 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy