Z Európy sa stáva nevypočítateľné riziko pre svetovú ekonomiku

Washington 12. júna (TASR) – Z Európy sa kvôli prehlbujúcej sa dlhovej kríze stáva nevypočítateľné riziko ohrozujúce globálnu ekonomiku, uviedla Svetová banka (SB) vo svojej aktuálnej správe o svetovej ekonomike. Rozvíjajúcim sa krajinám SB odporúča, aby sa pripravili na dlhé obdobie volatility.
Aktuálny pokles búrz a narastajúce úročenie štátnych dlhopisov ukazujú, aké sú finančné trhy zraniteľné a nervózne. „Ak sa situácia v Európe výrazne zhorší“, dôsledky sa dotknú bohatých aj rozvíjajúcich sa krajín.
Podľa ekonóma SB Hansa Timmera nemožno vylúčiť, že aktuálna kríza nadobudne rozmery finančnej a hospodárskej krízy z rokov 2007 až 2009. „Myslíme si, že pravdepodobnosť nie je veľká, ale nemôžeme ju vylúčiť.“ Pritom ešte na začiatku roka sa zdalo, že situácia v Európe sa upokojila. „V januári sme ešte nehovorili o odchode Grécka z eurozóny a teraz je to jedna z možností,“ uviedol Timmer.
Skutočne zlé by bolo, keby boli z úverových trhov kvôli svojim problémom vylúčené väčšie krajiny eurozóny, tvrdí Timmer. SB však zatiaľ nepredpokladá, že sa situácia až do takej miery vymkne spod kontroly.
Banka tiež mierne znížila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 2,5 % a na budúci rok na 3 %. Ekonomika eurozóny by mala tento rok klesnúť o 0,3 % a na budúci vzrásť o 0,7 %. Na porovnanie ešte pred rokom SB počítala tento rok s rastom eurozóny o 1,8 %. Situácia v Európe je podľa Timmera neskorým dôsledkom globálnej finančnej krízy a „bude ešte roky trvať, než sa odstránia jej škody“.
Motorom globálnej ekonomiky zostávajú rozvojové a rozvíjajúce sa krajiny, ako sú Čína a India, uvádza sa v správe SB. Ekonomika regiónu tento rok podľa SB vzrastie o 5,3 % a na budúci o 5,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy