Socialistické plánovanie v EÚ nepomôže ekonomickému rastu

Štrasburg/Brusel 12. júna (TASR) – Európsky parlament (EP) dnes na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu prerokoval návrhy nariadení o posilnení rozpočtového dohľadu a zabezpečení nápravy nadmerného deficitu. V rozprave však mnohí poslanci kritizovali tieto opatrenia, pretože podľa nich obmedzujú suverenitu členských štátov, uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská.
Záborská upozornila, že najmä poslanci ľavicových frakcií v EP žiadali namiesto šetrenia prijatie opatrení na podporu hospodárskeho rastu. "Na príklade Grécka, Španielska, Portugalska, Írska či Talianska sme sa mohli poučiť, že zadlžovanie nie je cestou k prosperite. Napriek tomu dnes stále viac počúvame volania po ďalších verejných investíciách, po ďalších dlhoch. Je pravda, že verejné investície krátkodobo vytvoria nové pracovné miesta, ale za akú cenu?" komentovala priebeh diskusie poslankyňa.
Podľa Záborskej takáto politika bude za cenu nových daní, inflácie, trhových deformácií a ďalšieho zadlžovania. Europoslankyňa uviedla, že Európa má šancu dostať sa z krízy len vtedy, ak zvýši svoju konkurencieschopnosť na globálnom trhu. To však podľa nej nie je možné pri systéme socialistického plánovania hospodárstva, ktorý predstavuje stratégia Európa 2020.
"Riešením je naopak znižovanie rozpočtových deficitov a redukcia služieb štátu len na tie naozaj nevyhnutné – zdravotníctvo, dôchodky, sociálna sieť, poriadok a efektívna spravodlivosť," zdôraznila slovenská poslankyňa z radov Európskej ľudovej strany. A dodala, že namiesto dane z finančných transakcií treba zabezpečiť zníženie daní, namiesto dotácií zaviesť zníženie administratívnej záťaže podnikov a odstránenie bariér na trhu práce.
Európsky parlament bude hlasovať o oboch návrhoch 13. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy