Spotrebná daň z tichého vína bude pre vinársky sektor likvidačná

Cena slovenského vína sa podľa vinárov a vinohradníkov zvýši v priemere o 30 %, minimálne však o jedno euro na liter.

Opätovná snaha štátu zaviesť spotrebnú daň z tichého vína prinesie podľa producentov a vinohradníkov zvýšenie cien predovšetkým slovenských vín a v konečnom dôsledku bude pre slovenské vinohradníctvo a vinárstvo likvidačná. Cena slovenského vína sa podľa Zväzu výrobcov hrozna a vína (ZVHV) a Zväzu vinohradníkov Slovenska (ZVS) v priemere zvýši o 30 %, minimálne však o jedno euro na liter. „Nechápeme, prečo by sme mali zaviesť spotrebnú daň, keď oveľa väčšie vinárske krajiny ako Francúzsko a Španielsko, ktoré taktiež bojujú s rozpočtovými deficitmi, ju nemajú,“ povedal na utorkovej tlačovej besede prezident ZVHV Ľubomír Vítek.

Vinári a vinohradníci opätovne pripomenuli, že zvýšenie spotrebnej dane na tiché víno, ktorej sadzba je momentálne nulová, neprinesie do rozpočtu žiadne peniaze. „Spotrebná daň je zlý nástroj nie preto, že víno bude drahšie, ale preto, že tento daňový nastroj sa ukázal byť historicky neefektívny. Na správu tejto dane totiž minie štát viac, ako na nej vyberie,“ podotkol predseda ZVS Igor Mancel. Ministerstvo financií pritom podľa neoficiálnych informácií zväzov očakáva, že na tejto dani vyberie 20 mil. eur, pričom zaviesť ju chce od budúceho roka.

Mancel pritom pripomenul, že vinárom v prípade zavedenia tejto dane stúpnu náklady o viac ako 4 mil. eur. Jednou z hlavných nákladových položiek, ktoré by vinárom pribudli, je povinnosť kalibrovať nádoby, platiť vysoké poplatky metrológii a prevádzkovať daňové sklady. Dovozcovia lacných vín však takéto náklady nebudú mať a podľa vinárov len budú dovážať ešte nižšiu kvalitu za nižšiu cenu, aby udržali ceny na súčasnej úrovni.

Ďalším dôležitým argumentom proti zavedenie spotrebnej dane z tichého vína je rozmach čierneho trhu s vínom, ktorý v čase, keď táto daň na Slovensku platila, zaberal približne 30-percentný podiel. Za príklad dávajú vinári a vinohradníci Maďarsko, ktoré v roku 2004 znížilo spotrebnú daň na nulu, ako aj Českú republiku, kde vláda ustúpila od zdaňovania tichého vína v rámci svojho konsolidačného balíčka.

Vinohradníci a vinári zásadne odmietajú argumentáciu ministerstva financií o tom, že dostanú svoje peniaze naspäť prostredníctvom dotácií. „V prvom rade, výnosy budú natoľko malé, že nebude čo rozdeľovať. Dôležitejšie však je, že vinohradníctvo a víno je v rámci EÚ najregulovanejší sektor. Možnosť štátu prispievať nad rámec existujúcich platobných schém je zanedbateľná,“ povedal Mancel. Gesto má podľa zväzov len zakryť nevýhodnosť zvýšenia spotrebnej dane z tichého vína a na stretnutí s rezortom financií ako aj pôdohospodárstva ho odmietli.

Súvisiace články

Aktuálne správy