Slovenskí zamestnanci sú vzdelanejší, menej ich pracuje v priemysle

Bratislava 12. júna (TASR) – Viac vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov, presun pracovnej sily z produkčných sektorov do sektorov služieb, výrazný úbytok ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve a naopak, nárast počtu pracovníkov v sektore obchod, gastronómia a cestovný ruch. Tak sa počas 10 rokov zmenil slovenský pracovný trh. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Trexima Bratislava s názvom Trendy zamestnanosti v SR v rokoch 2000 až 2010.
Trexima na základe analýz z údajov ISCP (Informačný systém ceny práce, ktorý gestoruje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR) zistila, že v rámci výrobných sektorov, kam patrí pôdohospodárstvo, priemysel, stavebníctvo a energetika, došlo medzi rokmi 2000 a 2010 k výraznému poklesu podielu na celkovej zamestnanosti, a to zo 46 % na 39 %.
Naopak, v sektore Obchod a doprava narástol počet zamestnancov o 3 percentuálne body, ostatné sektory služieb vzrástli o 4 percentuálne body.
K najväčšiemu poklesu počtu zamestnancov došlo v sektore Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov, za dané obdobie až o 50.000 osôb. Ďalším sektorom, ktorý vykázal najväčší prepad zamestnanosti, bol sektor Textil, odevy a spracovanie kože, kde sa podiel na zamestnanosti znížil o 3 %. Pokles približne 60.000 zamestnancov zaznamenali tiež iné sektory z priemyselnej výroby, najmä Potravinárstvo, Celulózo-papierenský a polygrafický priemysel, Sklo, keramika, minerálne výrobky, nekovové materiály, Hutnícky, zlievarenský, kováčsky priemysel a Ťažba a úprava surovín, geológia. Negatívny vývoj je možné zaznamenať v sektoroch Energetika, plyn, elektrina ako aj Voda, odpad a životné prostredie, Menšia ponuka práce bola v sektore Zdravotníctvo a sociálne služby.
Najväčší prírastok počtu zamestnancov (110.000 osôb) bol v sektore Obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch. O rast podielu služieb sa postaral tiež sektor Verejná správa, so zvýšením podielu na celkovom počte pracovných miest o 5 %.
Podľa analýzy počas 10 rokov výrazne vzrástol počet vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Priemerná úroveň školského vzdelania u zamestnancov diametrálne vzrástla. Oproti roku 2000 sa do roku 2010 uplatnilo o 8 % viac vysokoškolákov, klesol podiel stredného a vyššieho vzdelania, počet zamestnancov so základným vzdelaním sa znížil o 2 %.
TASR informovala výskumno-štatistická a poradensko-konzultačná spoločnosť Trexima Bratislava.

Súvisiace články

Aktuálne správy