Ekonomický rast SR sa zrýchli, za tento rok porastie HDP o 2,5 % (2)

Bratislava 12. júna (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) očakáva v rámci svojej strednodobej predikcie postupné zrýchľovanie ekonomického rastu. Ten by mal byť podporený domácim aj zahraničným dopytom. "Predpoklad je založený na tom, že svetová kríza sa nebude ďalej zintenzívňovať," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave guvernér NBS Jozef Makúch.
Predikcia NBS, ktorá vznikala na začiatku mája, bola založená na postupnej stabilizácii finančných trhov. Po dátume uzávierky síce vyšli nove údaje, ktoré sa mierne zhoršili, no oproti odhadom z marca nebolo potrebné zásadnejším spôsobom meniť očakávania rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska. "Naša predikcia na tento rok je 2,5 %," povedala generálna riaditeľka odboru menovej politiky Renáta Konečná. Oproti marcovej predikcii NBS tak došlo k zlepšeniu o 0,4 percentuálneho bodu.
Počas tohto roka by mal byť slovenský HDP ovplyvnený pomalším zahraničným dopytom a utlmeným domácim dopytom. Spotreba domácností by mala od druhej polovice roka mierne zrýchľovať svoj rast. Napriek tomu však ostane na nízkej úrovni, keďže nepriaznivá situácia na trhu práce bude naďalej pretrvávať.
V rámci odhadov rastu slovenskej ekonomiky za rok 2013 ku zmenám nedošlo. NBS rovnako ako v marci 2012 predpokladá na budúci rok rast HDP o 3,1 %, pričom na rok 2014 už aktuálna predikcia hovorí o raste HDP o 4,3 %. Oproti marcovému odhadu ide o zvýšenie o 0,1 percentuálneho bodu. Banka totiž očakáva vyšší zahraničný dopyt.
NBS ani na nasledujúce 2 roky nepredpokladá prehĺbenie finančnej krízy a počíta so stabilizáciou situácie v eurozóne. Počas roka 2013 a 2014 by malo dochádzať ku zvyšovaniu produktivity práce a zvyšovaniu príjmov domácností. Tie by sa mali prejaviť na raste spotrebných výdavkov, pričom miera úspor ostane pravdepodobne nezmenená.
Kým za rok 2012 sa odhad rastu spotrebiteľských cien zvýšil, na budúci rok a rok 2014 NBS svoju predikciu oproti marcu znížila. Podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien (HICP) porastú ceny za tento rok o 3,5 %, v roku 2013 o 1,7 % a v roku 2014 o 1,9 %. V strednodobom horizonte budú infláciu spomaľovať najmä utlmený domáci dopyt a nízky rast cien energií.
Indikátory ekonomického sentimentu začali v poslednom období v rámci Európy a aj Nemecka spomaľovať a klesať. Zatiaľ sa to však Slovenska nedotýka. "Náš indikátor sentimentu, či už celkový, alebo v priemysle, je celkovo stabilný a rastie nám výrazným tempom priemyselná produkcia," skonštatovala Konečná. Ako dodala, rizikom pre slovenskú ekonomiku je ďalší vývoj indikátorov u obchodných partnerov SR.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.
UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 4. až 7. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy