Európa by podľa Makúcha potrebovala väčšiu akcieschopnosť

Samotnú ideu bankovej únie podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Jozefa Makúcha považuje Európska centrálna banka za celkom dobrý nápad, chýbajú však konkrétnejšie informácie

Európska únia a eurozóna by na efektívnejšie riešenie krízového vývoja potrebovala väčšiu akcieschopnosť a operatívnosť, čo však vyžaduje vyšší stupeň integrácie. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Podľa neho by pritom bolo dobré, keby sa Európa integrovala rýchlejším tempom. „Hlavne v zmysle fiškálnej únie aj bankovej únie,“ dodal Makúch.

Samotnú ideu bankovej únie pritom podľa Makúcha považuje Európska centrálna banka za celkom dobrý nápad, chýbajú však bližšie informácie. „Je to dobrý návrh, ktorý podporujeme v tom ideovom zámere, ale nepoznáme ho bližšie, čiže nevieme ho komentovať,“ tvrdí. Konkrétnejšie kontúry tohto návrhu, s ktorým vyšla Európska komisia, budú podľa Makúcha zrejme jasnejšie po nastávajúcom summite lídrov krajín Európskej únie, kde by sa aj o tomto návrhu malo hovoriť.

Makúch zároveň tvrdí, že Európska centrálna banka sa v súčasnosti nechystá pomáhať európskemu bankovému sektoru ďalšími 3-ročnými lacnými peniazmi. O podobnej operácii ako v decembri a februári, keď banka dodala na trh viac ako 1 bil. eur cez trojročné refinančné operácie (LTRO), podľa neho momentálne ECB nediskutuje. Zároveň sa podľa neho momentálne nevyužíva ani systém nákupu dlhopisov (SMP).

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy