NBS zvýšila odhad tohtoročného rastu na 2,5 %

Správa „EKONOMIKA: NBS zvýšila odhad tohtoročného rastu na 2,5 %“ rozšírená o ďalšie informácie a vyjadrenia guvernéra Národnej banky Slovenska Jozefa Makúcha.

BRATISLAVA 12. júna (SITA) – Národná banka Slovenska (NBS) zvýšila svoj odhad hospodárskeho rastu na tento rok. Podľa aktuálnej predikcie, zverejnenej v utorok, by totiž tohtoročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) mal dosiahnuť 2,5 %, kým v marci centrálna banka predpokladala hospodársky rast na úrovni 2,1 %. V budúcom roku by podľa centrálnej banky malo hospodárstvo Slovenska rásť 3,1-percentným tempom. V marci pritom predpokladala pre rok 2013 rast hrubého domáceho produktu na rovnakej úrovni. V roku 2014 centrálna banka aktuálne očakáva rast na úrovni 4,3 %, čo oproti marcu znamená mierne navýšenie prognózy o 0,1 percentuálneho bodu.

K prehodnoteniu tohtoročnej predikcie podľa guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha prispel priaznivejší vývoj ekonomiky a zamestnanosti Slovenska v prvom štvrťroku tohto roka. S výslednými číslami by však mohla zamiešať konsolidácia verejných financií, ktorá ešte do prepočtov nebola zahrnutá. V čase zostavovania predikcie totiž neboli známe a vyčíslené konkrétne opatrenia. Tento fakt spolu s možným zhoršovaním dopadu dlhovej krízy tvoria najväčšie riziko pomalšieho hospodárskeho rastu, ako centrálna banka momentálne predikuje.

„Z predbežných informácií je však možné odhadnúť, že opatrenia budú prijaté skôr na príjmovej strane a takého charakteru, že by v krátkodobom horizonte nemali mať výrazný negatívny vplyv na HDP. Otázny však môže byť dopad na udržateľnosť verejných financií a ekonomického rastu v dlhodobejšom horizonte,“ konštatoval na utorňajšej tlačovej konferencii Makúch. Podľa neho totiž nárast výberu daní nemusí byť z dlhodobejšieho hľadiska taký, ako sa momentálne očakáva, či už vplyvom postupnej daňovej optimalizácie či postupného transferu ziskov do materských a sesterských spoločností v zahraničí. Vyššie dane zároveň znamenajú obmedzenie zdrojov podnikateľských subjektov, čo môže zvýšiť tlak na spomalenie hospodárskeho rastu.

Zároveň s revíziou odhadu hospodárskeho rastu pre tento rok a v súvislosti s aktuálnym rýchlejším cenovým vývojom však centrálna banka zvyšuje aj odhad rastu spotrebiteľských cien z pôvodných 2,9 % na 3,5 %. V ďalších rokoch však naopak svoj odhad znížila. V roku 2013 z 1,9 % na 1,7 % a v roku 2014 z 2 % na 1,9 %. Na rozdiel od hospodárskeho rastu však NBS považuje riziká v oblasti inflácie pre tento rok za vybilancované. V ďalších rokoch prevažujú skôr prorastové riziká jednak z externého prostredia, ako je výmenný kurz, zahraničná inflácia a cena ropy, ale aj z domáceho prostredia, kde to je zase riziko vyplývajúce z pripravovanej konsolidácie verejných financií.

Priaznivejší ako pôvodne očakávaný vývoj hospodárstva v prvom kvartáli pritom viedol aj k revízii odhadu zamestnanosti. Tá by mala v tomto roku podľa aktuálnej predikcie NBS stúpnuť o 0,4 %, kým pôvodný odhad bol 0,2 %. V budúcom roku centrálna banka očakáva rast zamestnanosti na úrovni 0,6 % a v roku 2014 vo výške 1 %.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy