Vidí opodstatnenie, aby sa pri trvalom eurovale počkalo na Nemecko

Bratislava 12. júna (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič sa domnieva, že Národná rada (NR) SR nakoniec odloží hlasovanie o trvalom eurovale na čo najneskorší termín. Uviedol to po dnešnom stretnutí s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorý je na Slovensku na oficiálnej návšteve. "Nehovoril som s predsedom parlamentu ani s predsedom vlády, ale myslím si, že určité opodstatnenie v tom je," poznamenal. Je presvedčený, že hlasovanie o tejto otázke v Nemecku a vo Francúzsku nedopadne negatívne.
Za jednoduchú záležitosť nepovažuje napríklad návrh opatrení v oblasti posilnenia spoločného dohľadu nad európskymi bankami, ako aj nad národnými rozpočtami krajín. "Každý štát, ktorý je člen EÚ a eurozóny, zodpovedá za svoju ekonomickú a finančnú politiku, ale keď chceme skonsolidovať eurozónu, tak k určitým ústupkom bude musieť prísť," konštatoval s tým, že krajiny budú musieť pravdepodobne prepožičať isté právomoci Bruselu.
Hlava štátu ubezpečila Rompuya, že Slovensko schváli svoj konsolidačný balíček v súlade s predstavami únie. "Slovensko pôjde v tých intenciách, ktoré dohodla EÚ, najmä pokiaľ ide o eurozónu," podčiarkol. Obavy ale vyslovil z prijatia opatrení, týkajúcich sa materských bánk, ktoré by mohli ich dcérske banky dostať do zlej pozície.
Obaja politici sa dotkli tiež španielskej bankovej krízy. Gašparovič hovoril aj o niektorých problémoch týkajúcich sa poľnohospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy