Každý občan SR poskytne španielskym súkromným bankám približne 200 eur

Bratislava 12. júna (TASR) – Najchudobnejšia krajina eurozóny, Slovensko, ide podľa slov predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka sumou 1,06 až 1,2 miliardy eur pomôcť španielskym súkromným regionálnym bankám, teda sumou približne 200 eur na každého občana SR. Sto miliárd eur pomoci, ktoré požaduje Španielsko, však nebude pravdepodobne stačiť a môže dosiahnuť objem až 260 miliárd eur.
„Eurozóna liala nezmyselne vyše dvoch rokov miliardy eur do Grécka, teraz je na rade Španielsko. Každému je jasné, že toto nebude koniec. Viac ako 2 roky hovoríme, že euroval je zlé riešenie, dva roky zachraňovania bruselskými politikmi doviedli našu spoločnú menu euro do skutočných existenčných problémov. Vôbec nás pritom neteší, že sme mali pravdu v našich predpovediach a s našimi obavami. To, čo sa deje dnes, je cesta Slovenska do ekonomického nevoľníctva,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Sulík.
„Vyzývame preto Roberta Fica, aby nesúhlasil s finančnom pomocou pre španielske banky a aby aj zástupca SR v správnej rade fondu (eurovalu – pozn. TASR) bol proti takejto pôžičke. Ak Robertovi Ficovi čo len trošičku záleží na Slovensku a keď len trošičku chce chrániť národno-štátne záujmy Slovenka, tak má možnosť povedať nie a ušetriť slovenským daňovníkom 1,2 miliardy eur. Práve teraz má možnosť nestrčiť hlavu do piesku a povedať jasné nie,“ vyzval predsedu vlády Sulík.
„Jedinou cestou pre Slovensko je zostať v elitnom klube spolu so silnými európskymi krajinami a podľa toho sa vláda SR bude ďalej správať,“ reagovala na výzvy SaS hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková.
Absurdnosťou krízovej situácie ohľadom eura v Španielsku je podľa Jozefa Kollára (SaS) napríklad aj skutočnosť, že príjemcom pomoci z eurovalu nebude španielska vláda, ale tzv. štátom vlastnený fond riadenej reštrukturalizácie bánk.
„Ak by totiž o pomoc požiadala španielska vláda, teda španielsky štát ako členská krajina eurozóny, v takomto prípade by to znamenalo smrť pre samotnú súčasnú španielsku vládu a pre celú eurozónu ako takú. Pretože finančnú pomoc v takomto robustnom rozsahu neudrží ani 10-násobne vyšší euroval,“ poznamenal Kollár.

UPOZORNENIE:
Správa je rozšírená o reakciu predsedu vlády v 4. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy