Cestovné kancelárie zatiaľ podľa SACKA nemajú problémy

Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) momentálne neeviduje žiadne problémy súvisiace s možným krachom medzi svojimi členmi. Zároveň podľa slov svojho viceprezidenta Stanislava Macka asociácia odmieta tvrdenia Slovenskej informačnej a marketingovej spoločnosti (SIMS), podľa ktorej každá piata cestovná kancelária predstavuje hrozbu pre klienta. SIMS totiž vo svojich analýzach uviedla, že 91 slovenských cestovných kancelárií má „na krku“ exekútora a 26 úvery nad 100 tis. eur.

Macko zdôraznil, že členovia ich asociácie sú poistení proti úpadku. „Neviem si predstaviť, že by poisťovňa, ktorá má v portfóliu produkt poistenia zájazdu pre prípad úpadku cestovnej kancelárie poistila subjekt, ktorý je v likvidácii či konkurze alebo má „na krku“ exekútora,“ uviedol Macko. Pripomína pritom, že záujemca o poistenie spravidla predkladá poisťovni hospodárske výsledky a poisťovňa podľa nich a podnikateľského plánu na budúcu sezónu rozhoduje o poistení.

Spotrebitelia si môžu na internetovej stránke SACKA overiť, či poisťovňa, s ktorou idú na dovolenku, je poistená proti insolventnosti. „Každoročne uverejňujeme na našej webovej stránke zoznamy všetkých cestovných kancelárií, ktoré organizujú, ponúkajú a predávajú vlastné produkty a sú poistené. Sú medzi nimi samozrejme aj cestovné kancelárie, ktoré nie sú v súčasnosti našimi členmi,“ doplnil Macko. Upozorňuje však, že cestovné kancelárie môžu zo zákona taktiež len sprostredkovať predaj zájazdov. „Tu je podstatné, aby si záujemca overil, kto je organizátorom zájazdu, lebo ten je pre neho subjektom, ktorý musí byť poistený,“ dodal viceprezident SACKA.

Súvisiace články

Aktuálne správy