O finančnú pomoc zrejme požiada aj Cyprus

Nikózia 11. júna (TASR) – Ďalšou krajinou eurozóny, ktorá požiada o finančnú pomoc, môže byť Cyprus. "Nemôžeme to vylúčiť," uviedol dnes hovorca cyperskej vlády. Cyprus potrebuje peniaze na sanáciu bankového sektora. V takomto prípade nebudú podmienky záchranného úveru – podobne ako v prípade Španielska – nijako tvrdé, uviedol minister financií Vassos Siarlis po zasadnutí finančného výboru parlamentu.
Španielsko sa vyhne tvrdým podmienkam záchranného úveru, pretože potrebuje peniaze len na pomoc bankovému sektoru. To znamená, že podmienky budú podstatne mäkšie v porovnaní s podmienkami, ktoré v rámci záchranných balíkov musia plniť Grécko, Írsko a Portugalsko.
Siarlis však dodal, že zatiaľ nie je isté, či Cyprus požiada o pomoc zo stabilizačných mechanizmov eurozóny. Uvažuje sa totiž o pôžičke z tretích štátov. Cyprus podľa Siarlisa potrebuje asi 1,8 miliardy eur na sanáciu druhej najväčšej banky v krajine Cyprus Popular Bank.
Podľa nemenovaného bruselského diplomata by Cyprus mohol požiadať o finančnú pomoc v druhej polovici júna – po gréckych voľbách, ktoré sa budú konať 17. júna, ale pred 1. júlom, kedy krajina prevezme rotujúce predsedníctvo EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy