Eurozóna poskytne Španielsku pomoc do 100 miliárd eur, Madrid ju prijme

Brusel/Luxemburg 9. júna (TASR) – Členské krajiny eurozóny chcú pomôcť Španielsku zachrániť jeho chorľavejúce banky poskytnutím úveru až do výšky 100 miliárd eur. Dohodli sa na tom dnes ministri financií eurozóny. Po skončení vyše trojhodinovej telekonferencie Euroskupiny, neformálneho zoskupenia ministrov financií eurozóny, to oznámil jej šéf Jean-Claude Juncker-
Španielsky minister financií Luis de Guidos na tlačovej konferencii po telekonferencii povedal, že Španielsko požiada o finančnú pomoc, ktorá pôjde výlučne do bankového sektora. O konkrétnu sumu však Madrid požiada až po uskutočnení nezávislých auditov španielskeho bankového sektora. Podľa vyjadrenia ministra Španielsko požiada o dostatok financií na rekapitalizáciu bankového sektora plus bezpečnostnú maržu, ktorá bude "významná".
Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) budú španielske banky potrebovať na rekapitalizáciu španielskeho bankového sektora kapitálovú injekciu minimálne 40 miliárd eur, mali by však žiadať výrazne vyššiu sumu než je odhadovaná úroveň navýšenia kapitálu.
Španielske prijatie pomoci pre bankový sektor je trpké pre premiéra Mariana Rajoya, ktorý iba pred 10 dňami rezolútne povedal, že bankový sektor túto pomoc potrebovať nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy