Na ÚRSO budú protestujúci púšťať slnečné prasiatka

Bratislava 9. júna (TASR) – Slnečné prasiatka namieria v pondelok (11. 6.) o 11. hodine zástupcovia solárneho priemyslu na budovu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v Bratislave. "Zvolili sme takúto netradičnú formu protestu, aby kompetentní ľudia nezatvárali oči pred slnkom a pred slnečnou energiou," uviedla výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková.
Predmetom protestu je plánované zníženie výkupných cien za elektrinu zo solárnych zariadení. ÚRSO aj po stretnutí zo zástupcami SAPI trvá na tom, že sa výkupná cena slnečnej energie zníži zo súčasných 194 na 119 eur, a to už od 1. júla. "Odmietol teda posunúť termín účinnosti tohto sporného kroku aspoň na začiatok budúceho roka," upozornila Galeková.
Zástupcovia SAPI sú presvedčení, že toto opatrenie je likvidačné a pripraví o prácu "stovky, možno tisíce ľudí – od projektantov po montérov a elektrikárov, ktorí pracujú v odvetví využívania slnečnej energie. V odvetví, ktoré má obrovský potenciál a patrí v iných krajinách medzi najperspektívnejšie".
Právne analýzy podľa SAPI potvrdili, že krok ÚRSO je v rozpore s platnou slovenskou aj európskou legislatívou, pretože mení výkupné ceny uprostred regulačného obdobia.
"Odmietame praktiky ÚRSO. Považujeme ich za priamu snahu štátu likvidovať výrobu elektrickej energie zo slnka. Toto opatrenie nemá žiadne reálne ani ekonomické opodstatnenie. Slnečná energia nezdražuje elektrinu pre spotrebiteľov. Naopak, drahé investičné projekty – napr. výstavba nových jadrových zariadení – zaťažujú peňaženku občana oveľa viac. Navyše, verejnosť môže len ťažko kontrolovať efektívnosť a transparentnosť takýchto nákladov," vyhlásila Galeková.
Dodala, že slnečná energia je dnes určená predovšetkým malým a stredným spotrebiteľom, ktorí chcú mať pod kontrolou svoj energetický manažment. "Nikomu tým neubližujú, šetria peniaze aj životné prostredie," podčiarkla.

Súvisiace články

Aktuálne správy