Ceny ropy klesajú, Brentu aj WTI hrozí 6. týždňová strata po sebe

New York 8. júna (TASR) – Cena ropy Brent dnes klesla pod 99 USD za barel (159 litrov) a cena americkej ropy zaznamenala pokles pod 84 USD/barel v obave zo zhoršenia vývoja svetovej ekonomiky. Trhy tak zareagovali na rastúcu nervozitu okolo Španielska, no najmä na vystúpenie šéfa americkej centrálnej banky Fed Bena Bernanka, ktorý v prejave v Kongrese nenaznačil, že by banka mala v pláne nejaké ďalšie menové stimuly.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 19.05 h SELČ o 1,30 USD na 98,63 USD (79,11 eura) za barel. Ak sa má Brent vyhnúť ďalšej týždňovej strate, už šiestej po sebe, musí obchodovací deň uzatvoriť nad 98,43 USD/barel. Ak by aj tento týždeň uzatvorila ropa Brent poklesom, bolo by to najdlhšie obdobie týždňových strát od roku 2002.
Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 1,23 USD na 83,59 USD/barel, pričom v priebehu obchodovania zaznamenala pokles až na 82 USD/barel. Podobne ako v prípade Brentu aj WTI hrozí, že tento týždeň bude už šiestym po sebe, čo zaeviduje stratu. Aby sa tak nestalo, musí dnes WTI ukončiť obchodovanie nad uzatváracou hodnotou z piatka minulého týždňa (1. 6.), keď jej cena dosiahla 83,23 USD za barel. V prípade, že aj tento týždeň bude stratový, bude to najdlhšie obdobie týždňových strát WTI od roku 1998.

Súvisiace články

Aktuálne správy