Podľa šéfa druhej najväčšej banky Cypru bude musieť štát požiadať EÚ o pomoc

Nikózia 8. júna (TASR) – Cyprus bude musieť požiadať Európsku úniu (EÚ) o pomoc s cieľom rekapitalizovať svoj bankový sektor, ktorý sa dostal pod tlak pre vysokú expozíciu voči gréckemu dlhu. Bude sa však musieť zároveň pripraviť na prijatie prísnych opatrení na ozdravenie financií. Povedal to dnes Michalis Sarris, predseda správnej rady druhej najväčšej banky v krajine Cyprus Popular Bank.
Sarris je bývalý minister financií Cypru, za jeho pôsobenia vstúpila krajina do eurozóny. Teraz však stojí na čele banky, ktorá má najväčšiu expozíciu voči gréckemu dlhu a vláda musí nájsť do konca júna 1,8 miliardy eur na jej záchranu. Banka zaznamenala minulý rok rekordnú stratu 2,54 miliardy eur, keď musela odpísať z gréckeho dlhu vo svojom portfóliu 76 %.
V rozhovore pre agentúru AP Sarris povedal, že požiadanie Bruselu o finančnú pomoc už nie je takým problémom ako donedávna. Zároveň však dodal, že ak Cyprus tento krok urobí, bude musieť predložiť dôveryhodný plán znižovania výdavkov, aby sa vyhol neskorším omnoho prísnejším podmienkam zo strany Bruselu. Medzi takéto kroky by podľa neho malo patriť zvýšenie v súčasnosti relatívne nízkej dane z pridanej hodnoty (DPH), čo by umožnilo udržať 10-% firemnú daň. Tá je kľúčová pre rozsiahly sektor služieb. Zároveň upozornil aj na prezamestnanosť v štátnej správe a vysoké platy v tejto oblasti.
"O určitú podporu budeme musieť požiadať a čím viac riadený tento proces bude, tým lepšie pre každého," povedal Sarris a dodal, že v najbližších týždňoch vypracujú potrebný program, ktorý prerokujú s európskymi partnermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy