Dva odborové zväzy sa začali biť o sestry

O pozornosť sestier súperia dva odborové zväzy. Doteraz ich práva obhajoval Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ), koncom mája sa o zastupovanie záujmov sestier začalo uchádzať aj novovznikajúce Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA).

O priazeň zdravotných sestier súperia dva odborové zväzy. Doteraz práva sestier obhajoval Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ), koncom mája sa o zastupovanie ich záujmov začalo uchádzať aj novovznikajúce Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA).

„Vplyvom udalostí za posledné mesiace, ktoré sa dotkli prakticky každého z nás v rámci celého Slovenska, rozhodol som sa zapojiť do boja za práva každej jednej sestry a pôrodnej asistentky v tomto štáte. Jediným možným legálnym riešením pre mňa ako aj každej jednej/jedného z nás je vybojovať si naše dôstojné postavenie v spoločnosti a obhájiť náš status sestry v očiach verejnosti, ako aj pred našimi zamestnávateľmi, a to vytvorením vlastnej odborovej organizácie pre sestry a pôrodné asistentky na našich pracoviskách po celom Slovensku,“ uvádza v liste adresovanom prezidentom regionálnych komôr Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek predseda OZSaPA Viliam Záborský. Sestry sa podľa jeho slov musia samostatne vyčleniť a vyhraniť voči SOZ, keďže tieto odbory po celom Slovensku absolútne zlyhali a neobhájili záujmy sestier.

„Dennodenne dostávam sťažnosti, prosby a volanie o pomoc. Sestry boli degradované na rôzne, často vymyslené pozície s pracovnými náplňami podivného charakteru, krátenie úväzkov, odoberanie doterajších benefitov vo forme rôznych príplatkov a iných výhod vyplývajúcich z kolektívnych zmlúv jednotlivých zamestnávateľov. V neposlednom rade sú tu pred nami aj reálne hrozby výpovedí, v istých prípadoch už aj naplnené. Všetko sa udialo so súhlasom odborových organizácii,“ vysvetľuje Záborský. Vyzýva preto na jednotu, súdržnosť a spoluprácu na celoštátnej úrovni, pretože ak sa podobné praktiky nestopnú na začiatku, môžu sa preniesť aj do veľkých zdravotníckych zariadení po celom Slovensku. „Ak nevyužijeme teraz ten správny moment a nepreberieme kormidlo my, sestry a pôrodné asistentky, do svojich rúk, môžeme premárniť túto možnosť na dlhé obdobie, kedy budeme zase len v závese iných, ktorí budú naďalej rozhodovať za nás a bez nás. Myslím, že to si už viac nik z nás neželá,“ uzatvára v liste predseda OZSaPA.

Na list vzápätí reagoval predseda SOZ Anton Szalay. Na vzniku nových sesterských odborov by podľa neho nebolo nič hrozné, keby „nepodmieňovali ich založenie neustálym napádaním, ohováraním a vykonštruovanými závermi činnosti Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb“. Trieštenie síl v dnešnej krízovej dobre nepovažuje za správne, zamestnancom podľa neho osoh neprinesie. Szalay zdôraznil, že odbory obhajujú práva nielen 26 zdravotníckych profesií, ale i ďalších nezdravotníckych pracovníkov, kolektívne vyjednávanie a uzatvorené zmluvy nie sú len o sestrách a pre sestry.

Szalay zároveň upozornil, že SOZ mnohokrát hasí to, čo zákon o sestrách priniesol. „Cez kolektívne vyjednávania, rokovania, pomáhame zlepšiť mieru odmeňovania, jednáme s dotknutými ministerstvami a zriaďovateľmi – vo viacerých zariadeniach sa nám podarilo podpísať kolektívne zmluvy aj k spokojnosti sestier. V mnohých rokovaniach sa podarilo zastaviť zmeny zaraďovania sestier do iných – nižších pracovných pozícií,“ argumentoval. Pustiť sa do odborárskej práce je podľa Szalaya odvaha. „Ak má komora zastupovať svojich členov v oblasti pracovnoprávnej, musí mať zdatný tím, kde nestačí len chcenie. Je to oblasť, kde sa vedomosti nezískajú za pár dní ani mesiacov. Vedomostne, argumentačne zdatný tím je práve v súčasnej dobe viac ako aktuálny – vieme, čo sa deje a aká je situácia v zdravotníctve a v celej spoločnosti,“ vysvetľoval.

Predseda novovzniknutých sesterských odborov následne poslal šéfovi SOZ ako reakciu na stanovisko otvorený list. „Je to snáď chyba OZSaPA alebo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, že sú technicko-hospodárski pracovníci, laboranti, sanitári a ďalších vyše 20 profesií ohodnotení ako v rozvojovej krajine? Nie je to vizitka práve SOZ, ktorý je roky etablovaný v zdravotníctve? Máte pocit, že úlohou odborov je celé desaťročie presviedčať zamestnancov, že nie sú zdroje, prostriedky, ako sa stále niečo nedá? Nemajú snáď odbory v prvom rade obhajovať čo najlepšie pracovné a mzdové podmienky?,“ pýta sa Záborský Szalaya. Zatiaľ čo odbory v Európe neustále presadzujú práva svojich zamestnancov všetkými možnými prostriedkami, vrátane nátlaku a štrajku, SOZ podľa Záborského svojich členov akurát tak raz do roka odvezie na výlet do Nového Targu na lacné nákupy. „Myslíte si, že toto je tá správna odborárska politika, uspokojujúca potreby zamestnancov s 300-eurovou mesačnou mzdou?,“ konštatuje Záborský. SOZ je podľa neho absolútne nečinný a voči zamestnávateľom, ktorí v niektorých prípadoch dehonestujú a degradujú sestry, zaujíma pozíciu mŕtveho chrobáka.

Súvisiace články

Aktuálne správy