Z Bratislavy možno letieť do 41 chartrových destinácií

Počet chartrových destinácií, kam počas letnej sezóny možno letieť z Bratislavy, vzrástol oproti vlaňajšiemu letu o päť. Po dlhšom čase sú v ponuke opäť talianske Cagliari, tuniská Tabarka a v Turecku Bodrum, Dalaman a Izmir.

Bratislavské letisko má počas tohtoročnej letnej sezóny chartrové letecké spojenia do 41 dovolenkových destinácií v 15 krajinách Európy, Ázie a Afriky. Počet turistických cieľov, kam sa možno dostať z najväčšieho slovenského letiska chartrovými letmi cestovných kancelárií, sa oproti vlaňajšiemu letu zvýšil o päť. „Po dlhšej prestávke sú opäť v ponuke destinácie Cagliari v Taliansku, Tabarka v Tunise, Bodrum, Dalaman a Izmir v Turecku,“ informovala v piatok hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická. Exotickými novinkami medzi chartrovými destináciami sú Dubaj v Spojených arabských emirátoch, Mombasa v Keni na pobreží Indického oceánu a portugalský ostrov Madeira v Atlantiku.

Chartrovú prepravu z bratislavského letiska počas terajšej letnej sezóny bude zabezpečovať šesť aerolínií. Podľa vyžiadaných časov odletov a príletov najviac letov plánujú uskutočniť dopravcovia Travel Service Airlines Slovakia a Sayegh Aviation Europe, lietajúci pod značkou Sam Air. „Zo zahraničných dopravcov plánujú chartrové lety z Letiska M. R. Štefánika prevádzkovať spoločnosti Bulgarian Air Charter, Nouvelair, Sky Airlines a Tunisair,“ uviedla Madunická.

Z Bratislavy sa možno na chartrových letoch dostať do destinácií v Bulharsku (Burgas, Varna), Grécku (Korfu, Heraklion, Kefalinia, Kos, Rhodos, Zakynthos), Taliansku (Cagliari, Lamezia Terme, Palermo, Salerno), Španielsku (Almeria, Ibiza, Malaga, Menorca, Palma de Mallorca), Portugalsku (Faro, Funchal), na Cypre (Larnaca), Malte, v Izraeli (Tel Aviv), Turecku (Antalya, Bodrum, Dalaman, Istanbul, Izmir), Spojených arabských emirátoch (Dubaj), Egypte (Hurghada, Marsa Alam, Šarm el Šeich, Taba), Tunisku (Džerba, Enfidha, Monastir, Tabarka, Tunis), Maroku (Agadir, Oujda), Keni (Mombasa) a na Kapverdských ostrovoch (Boa Vista).

„Letecké dovolenkové zájazdy si môžu záujemcovia tradične objednať prostredníctvom cestovných kancelárií alebo agentúr, pričom do destinácií Burgas, Heraklion, Rhodos a Tel Aviv si môžu tento rok zakúpiť aj samostatnú letenku, teda bez ubytovania a stravy,“ dodala Madunická. Novú príletovú halu terminálu na bratislavskom letisku plánujú sprevádzkovať v letných mesiacoch.

Bratislavské letisko má počas tohtoročného letného letového plánu navyše spojenia na 24 pravidelných linkách do destinácií v dvanástich krajinách. Pravidelné linky prevádzkuje šesť leteckých prepravcov – Ryanair, Danube Wings, UTair Aviation, El Al, Travel Service a Norwegian Air Shuttle, týždenne zabezpečujú okolo 90 letov týždenne.

V minulom roku letisko v Bratislave vybavilo 1,58 mil. cestujúcich, čo bolo medziročne menej o 5 % alebo o 80,6 tis. pasažierov. Pravidelná preprava vlani zaznamenala pokles o 9 % na 1,12 mil. pasažierov, nepravidelná chartrová preprava so 457,7 tis. cestujúcimi vzrástla o 7 %. Mesiacmi s najväčším počtom vypravených ľudí boli júl s 251 tisícmi a august s takmer 246 tis. osobami. V mesiacoch júl až september chartrová preprava vzrástla o 15 %. Letisko zatiaľ neprezradilo, koľko cestujúcich vybavilo počas tohto roka. O ich počte chce informovať v polročných intervaloch.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy