Bardejovské kúpele očakávajú zvýšenie klientely

Vlani privítali 17 021 hostí, z toho 44 % tvorili samoplatcovia a 56 % klientov malo pobyt hradený poisťovňami. Zaznamenali tržby 7 989 257 eur a zisk pred zdanením 225 033 eur.

V Bardejovských kúpeľoch v piatok slávnostne otvorili 15. ročník kúpeľnej sezóny. Vlani ich navštívilo 17 021 osôb, z toho 44 % tvorili samoplatcovia a 56 % klientom preplatili pobyt poisťovne. Kúpele patria k trom najnavštevovanejším a počtom 860 používaných lôžok k najväčším slovenským kúpeľom. Priemerná dĺžka liečebného pobytu bola 13,6 dňa. Kúpele majú aj detskú liečebňu, kde sa ročne vystrieda okolo 800 malých pacientov, ktorí tu majú aj školu. Väčšina návštevníkov bola zo Slovenska, nasledovali klienti z ČR, Ruska, Ukrajiny, Bieloruska, Poľska, Nemecka, Rakúska a iných krajín.

Kúpele mali vlani tržby 7 989 257 eur a zisk pred zdanením 225 033 eur. V tomto roku očakáva manažment spoločnosti zlepšenie všetkých ukazovateľov a zvýšenie návštevnosti o 5 až 10 %. Informoval o tom generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a. s. Jaroslav Komora, na tlačovej besede pri príležitosti otvorenia novej sezóny.

Spoločnosť Bardejovské kúpele vlastní 33 objektov. Za posledných 20 mesiacov preinvestovali do rekonštrukcií ubytovacích zariadení a do prístrojovej techniky vo wellness sumu 3,8 mil. eur, z toho získali z eurofondov 460 tis. eur. Spoločnosť odkúpila hotel Minerál, ktorý plánujú zrekonštruovať za 5,5 mil. , pričom v tomto objekte pribudne kongresová hala a budovu plánujú spojiť s centrálou Ozón. Podľa vyjadrenia technického riaditeľa spoločnosti Jozefa Baču, firma plánuje postaviť pri novom wellness pri Ozóne vonkajší bazén s vyhrievanou vodou. Budúci návštevníci sa môžu tešiť aj z novej zastrešenej tenisovej haly, ktorej bočné steny sa budú dať v lete odsunúť. Vlani investovali aj do rekonštrukcie dvoch podlaží v kúpeľnom dome. V tomto roku sa chystajú zainvestovať do modernizácie technológií kúpeľnej časti balneoslužieb.

Ekonomicko-obchodná riaditeľka Tamara Šatanková doplnila, že sa rozhodli posilniť značku Bardejovských kúpeľov vo vedomí verejnosti. „Pripravili sme nové marketingové aktivity, ktoré budú dlhodobo pôsobiť na prezentáciu Bardejovských kúpeľov ako jedinečného miesta na liečbu, oddych a aktívne trávenie voľného času.

Od tejto sezóny si každý deň môžu diváci pozrieť aktuálny obraz z kúpeľov dvakrát denne v Živej Panoráme na STV,“ Šatanková. Na prezentáciu chcú viac využiť vlastné webstránky aj informačné servery. V tomto roku chcú do kúpeľov prilákať okrem bežnej klientely aj širokú verejnosť na 9. ročník Bardejovských Kúpeľných dní, 58. ročník Medzinárodného hudobného leta, pravidelné koncerty klasickej hudby a výstavy kvetov (gladioly, ruže, ľalie). Novinkou bude na jeseň Vinobranie. Na prezentáciu kúpeľov chcú využiť aj jej bohatú históriu, od čoho si sľubujú nárast zahraničnej klientely.

Bardejovské Kúpele majú niekoľko naj. Patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb od roku 1247. V roku 1895 sa tu liečila manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, (Sissi). Na jej počesť organizujú každý rok Alžbetínsky deň. Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná. Kúpele majú deväť lekárov a zhruba 300 zamestnancov. Vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest a od minulého roka aj choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy