EK vraj tlačí na Grécko, aby zatvorilo niektoré banky

Brusel 8. júna (TASR) – Európska komisia (EK) tlačí na Grécko, aby zatvorilo a zlikvidovalo niektoré banky. Zrejme je medzi nimi aj piata najväčšia banka ATEbank, uviedli zdroje z Európskej únie (EÚ).
Aj keď má zatváranie problémových bánk na starosti grécka centrálna banka, EK má tiež slovo, keďže môže zakázať štátnu pomoc, ak ju považuje za príliš nákladnú, čo vlastne znamená, že banka bude musieť skončiť. Komisia počas krízy občas využila túto svoju právomoc, to, že musí schváliť štátnu pomoc, a niekoľko európskych bánk sa muselo zatvoriť. Ak by takto zakročila v prípade gréckych bánk, znamenalo by to pritvrdenie jej postoja. Podľa jedného z úniových zrodov by mohla tieto právomoci využiť aj v prípade španielskych a portugalských bánk.
"S Gréckom, Portugalskom a Španielskom sa dostávame do novej fázy," uviedol jeden zo zdrojov pre agentúru Reuters pod podmienkou zachovania anonymity. "Niektoré banky sa zatvoria," pokračoval. "Vždy ide o vyváženosť," uviedol zdroj a dodal, že ak problémová banka je dôležitá pre finančnú stabilitu krajiny, dostane pomoc, ale ak nie je, skončí.
"Ak započítame do toho zložku finančnej stability, potom budeme pripravení zachrániť nejakú banku, ale v mnohých krajinách sa pohybujeme za týmto bodom. ATEbank sa bude musieť zavrieť alebo zlikvidovať."
ATEbank a grécka centrálna banka odmietli správu komentovať. Grécke ministerstvo financií ju poprelo.
Štyri najväčšie grécke banky National Bank, Alpha, Eurobank a Piraeus Bank dostali koncom mája celkovo 18 miliárd eur z druhého balíka pomoci. Štátom vlastnená ATEbank, založená v roku 1929, nedostala žiadne peniaze, pretože nepredložila plán dlhodobej obchodnej životaschopnosti. Grécke úrady už vraj začali pripravovať likvidáciu ATEbank, ktorá by sa mala spustiť už v druhej polovici roka, uviedol jeden zo zdrojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy