Zahraničný obchod skončil aj v apríli v prebytku

Saldo zahraničného obchodu bolo v apríli aktívne so sumou 454,9 mil. eur a medziročne je vyššie o 407,1 mil. eur

Zahraničný obchod Slovenska podľa predbežných údajov pokračoval aj v apríli vo vykazovaní prebytkov. Podľa údajov Štatistického úradu SR bola totiž bilancia zahraničného obchodu vo štvrtom mesiaci tohto roka kladná v sume 454,9 mil. eur a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom je dokonca vyššia o 65,7 mil. eur. Medziročne to znamená nárast aprílového údaju o 407,1 mil. eur.

Za prvé štyri mesiace tohto roka tak prebytok zahraničného obchodu dosiahol kumulatívny prebytok 1,494 mld. eur. Oproti kumulatívnemu prebytku z konca apríla minulého roka je to nárast o 842,2 mil. eur. Celkový vývoz tovaru v samotnom apríli dosiahol 5,011 mld. eur pri medziročnom náraste o 11,4 % a dovoz tovaru sa zvýšilo 2,3 % na 4,556 mld. eur. Za štyri mesiace sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil celkový vývoz tovaru o 10 % na 19,758 mld. eur a celkový dovoz o 5,5 % na 18,264 mld. eur.

Slovensko sa tak po prevažne deficitných výsledkoch zahraničného obchodu po kríze dostalo k prebytkovej obchodnej bilancii. Za posledné tri roky totiž zahraničný obchod skončil v mesačnom schodku iba štyrikrát a kumulatívne ročné prebytky vykazuje už od roku 2009. Rekordný prebytok slovenská obchodná bilancia vykázala v minulom roku, keď vývozy prevýšili dovozy o vyše 2,4 mld. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy