Dolár je opäť kráľom

Situácia na trhu počas mája pripomínala paniku v auguste 2011, miestami dokonca rok 2008 a pád banky Lehman Brothers. Tento mesiac by sa mohol prozaicky nazvať „Máj, poklesu čas.“ Už dlhú dobu platí investorská poučka pre akciové trhy „Sell in May and go away“. Dokazuje to fakt, že sezónne patrí máj k najslabším mesiacom na akciách a preto je lepšie svoje dlhé pozície vypredať, alebo rovno shortovať. Máj roku 2012 bol však okorenený viacerými negatívnymi správami a udalosťami. Poďme sa tak spolu pozrieť, čo sa za uplynulé týždne udialo.

Pravdepodobne každý, kto sleduje aktuálne dianie na trhu, alebo aspoň sem tam prečíta noviny, určite zaregistroval, že Euro výrazne oslabilo. A to nielen voči americkému doláru, ale aj jenu, libre, či kanadskému doláru. Oproti USD je Euro za máj slabšie o viac ako 6% a voči jenu je Euro slabšie o 9%. Za takýmto prepadom stojí hneď viac faktorov:

1.)    Efekt dlhodobých refinančných operácii ECB vyprchal a eufória z tejto lacnej likvidity sa vytratila. Navyše, banky nevyužili tento kapitál na nákup rizikových dlhopisov, ako sa od nich očakávalo (tzv. Sarkozyho Carry Trade, teda pôžička kapitálu od ECB za 1% a nákup napr. talianskych dlhopisov za napr. 5%), ale skôr na samostatné refinancovanie.

2.)    Rastúce výnosy na talianskych a španielskych dlhopisoch. Španielske 10 ročné dlhopisy sú vysoko nad 6% a talianske len mierne pod 6%. Navyše, začínajú rásť aj krátkodobé výnosy a krajiny sa dostávajú do fiškálnej špirály. Tento nárast poukazuje na stále rastúcu nedôveru na trhu, kedy investori radšej predávajú rizikové dlhopisy a kupujú tie bezpečné, ako sú nemecké alebo americké. Na týchto dlhopisoch vidíme takmer každým dňom nové historické minimá a nemecké dvojročné dlhopisy boli zaznamenané s negatívnym výnosom. To znamená, že za požičanie peňazí Nemecku si ešte zaplatíte.

3.)    Výrazne rastúca bilancia ECB, na rozdiel od mierne klesajúcej bilancie Fedu. Trhy tak započítavajú do kurzu príliš uvoľnenú menovú politiku Európskej centrálnej banky, naopak, zo strany  Fedu neprišli žiadne náznaky možného uvoľňovania.

4.)    Rozširujúce sa problémy v Španielsku, Grécku, Taliansku a mnohých ďalších európskych krajinách. Májové výsledky HDP potvrdili obavy a 12 európskych krajín sa nachádza v recesii. Nezamestnanosť v rizikových krajinách rastie raketovým tempom, prieskumy manažérov naprieč celou Európou naznačujú dlhú a silnú recesiu. Toto všetko dostáva Euro pod silný tlak. Naopak, v USA rastieme. Síce iba tempom 1.9% q/q, ale v porovnaní s chátrajúcou Európou je aj toto číslo „hviezdne“. Decoupling ekonomík sa tak potvrdil a to je pre investorov jasná správa: Kupujme americký dolár.

5.)    Americký dolár a americké dlhopisy slúžia stále ako bezpečný prístav. Teda v prípade rizika na trhu sú práve tieto dve aktíva výrazne kupované a od ostatných mien sú dávané ruky preč. To sa tak prejavuje poklesom výnosov pri aukciách amerických dlhopisov, alebo posilnením amerického dolára. Momentálna situácia je však podporená aj fundamentálne, kedy USA sú na tom lepšie aj po fundamentálnej stránke.

6.)    Nezhody medzi politikmi v Európe, žiadne nápady alebo konkrétne riešenia na krízu, grécke voľby, ktoré môžu znova dopadnúť veľmi zle a celková politická nestabilita v Európe.

7.)    Technická stránka. Počas mája sme prelomili rastovú linku a level 1.3. Kombinácia týchto dvoch supportov držala býky v hre počas takmer troch mesiacov. No hneď ako bola úroveň 1.3 zlomená, zaznamenali sme veľmi silný výpredaj. Ten stiahol EURUSD až na 1.23 čo sú dvojročné minimá a EURJPY na 96, čo sú 12 ročné minimá.

Tieto, ale aj množstvo ďalších menších faktorov spôsobili pokles eura. Dolár je tak kupovaný po celom trhu, s výnimkou páru USDJPY, kde stále víťazí jen. Okrem forexového trhu však vidíme silný pokles aj na trhoch akciových alebo komoditných. Americká ropa WTI sa prepadla pod 82 dolárov za barel a britská ropa BRENT sa dostala pod 100 dolárov za barel. Zlato dokázalo v piatok prelomiť level 1600 dolárov za trójsku uncu a môže naznačovať obavy o ďalšie tlačenie peňazí, či už zo strany Fedu, alebo ECB.
Akciový index SP500 prepadol pod 1300 dolárov, nemecký akciový index DAX zlomil hranicu 6000 eur a španielsky index sa odrazil od 6000 eur. Môže takto silný tlak na pokles aktív ešte pokračovať? Odpoveď je rozhodne áno. Rast akcií a komodít počas posledných týždňov bol založený na uvoľnenej menovej politike, inflácii a nekorešpondoval s reálnym rastom produktivity práce a miezd. Doposiaľ navyše nevidíme žiadne riešenia európskej krízy, politici len kupujú čas. A preto na najbližší mesiac stále platí: Dolár je kráľom!

Súvisiace články

Aktuálne správy