Spotreba za 10 rokov zdražela o polovicu, platy sú takmer dvojnásobne

Bratislava 3. júna (TASR) – Slovenská domácnosť minie na spotrebné výdavky v priemere takmer 10.000 eur ročne. Ceny tovarov a služieb boli pritom vlani v porovnaní s rokom 2001 takmer o polovicu vyššie. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky.
„Rodinné rozpočty slovenských domácností sú každý mesiac zaťažované predovšetkým nákupmi potravín a nákladmi spojenými s bývaním. Hlbšie do vrecka o vyše 28 % v porovnaní s rokom 2001 máme kvôli potravinám a nealkoholickým nápojom,“ konštatuje analytička banky Eva Sadovská. Rekordný nárast za posledné desaťročie zaznamenali ceny vzdelávania, a to o 152,7 %.
Nárast cien energie a nehnuteľností určených na bývanie bol za posledných desať rokov neprehliadnuteľný a ceny sú dnes v tejto kategórii viac ako dvojnásobné. Vlani sa jeden meter štvorcový (m2) predával v priemere za 1251 eur, čo bolo o 111,3 % viac ako v roku 2002 (592 eur).
Naopak, najpomalší nárast cien o niečo vyše 6 % vykázali odevy a obuv. Niektoré produkty a služby dokonca za uplynulých desať rokov zlacneli. Nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu od roku 2001 zaznamenali pokles cien o 11,7 %.
Sadovská v tejto súvislosti pripomína, že aj keď spotreba Slovákov za posledných desať rokov zdražela o približne 48 %, platy sa im v rovnakom období zvýšili v priemere o vyše 90 %. „Mzdy v slovenskom hospodárstve rástli pomalším tempom iba v porovnaní s rastom cien vzdelávania a bývania,“ vysvetľuje. Za desať rokov bol zaznamenaný tiež pokles miery nezamestnanosti. Kým vlani dosiahla priemernú úroveň 13,5 %, v roku 2001 sa pohybovala nad 19 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy