Inšpekcia nariadila stiahnutie kakaa distribuovaného v sieti Kaufland

Praha 29. mája (TASR) – Stiahnutie nápoja Kakao Grande so zníženým obsahom tuku z predaja v ČR nariadila tamojšia Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. Výrobok dovážaný z Poľska, ktorý predávala obchodná sieť Kaufland ČR v prevádzke v Mariánskych Lázňach, vyhodnotili inšpektori ako zavádzajúci voči spotrebiteľom.
Vyplýva to z informácií, ktoré hovorca inšpekcie Pavel Kopřiva poskytol dnes pre české médiá.
Laboratórna analýza potvrdila, že kakaový prášok, ktorý by podľa obalu mal obsahovať 100 percent kakaa, ho obsahoval maximálne 80 percent. Navyše sa ukázalo, že chýbajúce kakao výrobca nahradil drevitou hmotou z drvených kakaových šupiek.
Najnovšie odhalenie sa týka 200-gramového balenia výrobku s minimálnou dobou trvanlivosti do marca 2013, na ktorom výrobca konkrétne nie je uvedený, za krajinu pôvodu je však označené Poľsko a ako distribútor Kaufland.
Inšpekcia dospela k záveru, že nejde o technologické pochybenie, ale zámerný postup výrobcu.
V ČR ide už o štvrté odhalenie klamlivých údajov na balení poľského kakaa v priebehu ostatných mesiacov.
Už koncom apríla nariadila česká inšpekcia spoločnosti Kaufland ČR stiahnuť z predaja nápoj Grande Cocoa z Poľska. Hovorca Pavel Kopřiva vtedy hovoril o nesúlade medzi údajmi na obale a skutočným obsahom kakaa vo výrobku, ktorý bol o pätinu menší.
Česká inšpekcia už skôr zistila, že poľský výrobca nahradzoval kakaový prášok lacnejšou sacharózou a distributér musel už koncom minulého roka stiahnuť tento produkt z predaja. Opakované kontroly však odhalili rovnaké nedostatky v ďalších dvoch šaržiach. Konkrétne išlo o výrobok Grande Cocoa drink plus vitamins, instatná zmes na prípravu kakaového nápoja, granulovaná, s vitamínmi, v 600-gramovom balení s minimálnou trvanlivosťou do decembra 2012, šarža 12.2012/3, respektíve do januára 2013 šarža 01.2013/3.
Napriek týmto skutočnostiam Kaufland ČR s výrobcom spoluprácu evidentne neprerušil.

Súvisiace články

Aktuálne správy