Španielsko sa asi vzdá plánu záchraniť Bankiu emisiou dlhopisov

Madrid 29. mája (TASR) – Zdá sa, že Španielsko upustí od svojho plánu použiť na záchranu banky Bankia vládne dlhopisy namiesto finančnej injekcie.
Výnosy zo španielskych dlhopisov rastú a investori tento nápad skritizovali. O tom, že vláda uvažuje o emisii dlhopisov, informoval v pondelok (28.5.) hovorca ministerstva financií, ktorý nechcel byť menovaný. Dnes však zmenil svoju rétoriku a tvrdí, že je to len jedna z možností a aj tá je „marginálna“.
Vláda v Madride sa snaží zachrániť banky a pomôcť regiónom naplniť prázdne pokladnice, a to v čase, keď trhy tlačia výnosy zo španielskych dlhopisov smerom k úrovni, pri ktorej museli Grécko, Írsko a Portugalsko požiadať o úver.
Bankia, ktorej vláda poskytla v roku 2010 finančnú pomoc vo výške 4,5 miliardy eur, potrebuje ďalších 19 miliárd eur, aby sa udržala nad vodou.
Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila rating Bankie, ktorá je štvrtou najväčšou španielskou bankou, do špekulatívneho pásma. Bankia vznikla zlúčením Caja Madrid a viacerých sporiteľní a je centrom problémov španielskej finančnej krízy. V bilancii banky sa nachádza veľký objem zlých hypotekárnych úverov. Vláda chce za každú cenu zabrániť pádu Bankie, keďže jej krach by mohol mať obrovské negatívne následky na celý španielsky finančný systém.

Súvisiace články

Aktuálne správy